Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

aia rajamine söötis maale

Teema Lisatud
aednikuhakatis: 2008-03-31 16:58:49
hetkel maa veel söötis. Kevadel plaanis hakata rajama korralikku aiamaad. Kas sellest on küllalt kui ma maa läbi kaevan ja jätan rahulikult vanad rohujuurikad ja juured alles nö. väetiseks. Või peaksin enne uue mulla ja katte pealevedamist vanad juurikad ära vedama? Millal on õige aeg selliste töödega alustamiseks?
mann: 2008-03-31 22:54:20
Alustada võiks kohe kui maa sulanud. Pealeveetud muld peab ju veel seisma ning paika vajuma, enne kui sinna midagi külvata. Mida varem saad haljastada, seda tugevamad on taimed vastu järgmist talve. Juurikatega on nii, et sõltub, mis seal praegu kasvab. Kui on ikka naati, kassitappu, võilille vmt. palju, siis vedelema ei maksa jätta, kuid ikkagi ei pääse neist kohe. Võibolla loeb uue mullakihi paksus.
Betula: 2008-04-01 07:53:55
Juurumbrohtudest nii kergesti lahti ei saa.Mis muld seal on? Kui on orasheina ja naati, tehakse enne ikka Roundupiga neile tõrjet. Vahel tuleb seda isegi veelkordselt teha, sest kogu juurestik kohe ei hävi. Selleks peavad umbrohud aga hoogsalt kasvama, sest mürk mõjub läbi rohelise lehe. Teine võimalus on hoida maa mustkesana pidevalt harides kui mürke ei taheta kasutada. Kuid see võtab väga kaua aega ja pole effektiivne. Või külvatakse sinna mingi kultuurtaim, et umbrohtu alla suruda.Väiksema pinna puhul tuleb maa läbi kaevata ja hoolsalt umbrohu juured sealt ära korjata iga labidatäie kaevamisel eraldi. Tavaliselt on jäätmaad väga umbrohu juuri täis ja aitab vaid mürgitamine.Hullud on ka puju juured, need on nagu põõsa juurestik, suured mättad. Huumusmulla pealetoomisel hakkavad juurumbrohud veelgi hoogsamalt kasvama uues paremas mullas. Hiljem aiamaalt nende tõrjumisega on raskem. Kui sinna muru rajada, siis naadist niitmisega vabaneb, kuid orasheinast mitte. Köögivilja ja lillede kasvatamisel oled aga pärast väga hädas.
Plica: 2008-04-02 09:43:43
Tere! Esimesena pannakse sel juhul maha kartul. Kartul tuleb läbi ja puhastab maa. Edasi saad juba ükskõik mida teha. Kaunist!
Betula: 2008-04-02 10:44:49
Umbrohtunud maasse kartuli panemisega on oht, et sealt saad "ussitanud kartuli". Traatussid (naksuri vastsed) elavad just umbrohtunud alal, kuna talvituvad umbrohtude juurtel. Niisugusel alal, kus näed neid oranze ussikesi maa sees, ei saa vähemalt 7 aastat korralikku saaki. Ja ei kao need umbrohu juured iseenesest kuhugile. Harimisega peenestad juuri veelgi ja levik laieneb. "Päranduseks" võib sellises maas ka suur ports maltsa seemneid olla, mis algselt kevadel harimisega taanduvad, kuid kartulit saad ju vaid õitsemiseni harida, siis idaneb aga uus põlvkond ja neid saab vaid käsitsi välja kakkuda. Kui seda noore maltsataime puhul ei tee, areneb ta juurekava suureks, kasutab palju kartulile mõeldud niiskusest ja rammust ära, väljakakkumisel aga läheb ka vaovahes uuesti kasvama.
Plica: 2008-04-02 11:17:02
To Betula Sa ei saanud aru, et taheti maa umbrohust puhtaks saada
Betula: 2008-04-02 14:18:04
Kui ainult maapuhastamise eesmärk, siis juba õigem ristikut kasvatada, annab maale ka rammu juurde.
aednikuhakatis: 2008-04-02 16:21:19
Tänud teile. Plaanis on muru ja lilled, seeega ma juba arvestan ette, et libedalt mul see ei käi. Roundtupi kasutamine on efetiivne ainult siis kui umbrohi juba kasvab? ( ps ma arvan et seal on kõike- ka naati ja orasheina) Kas sellest oleks abi kui ma sel suvel muru ei külvaks veel ja katsuks vaid mürgitada ja kaevata? Muruga läheneks sügisepoole, kui nii on ok?
aednikuhakatis: 2008-04-02 16:54:16
Aga ristik peaks olema ka hea mõte. Kas on olemas ristik murumaaks , mis ei õitse?
aednik123: 2008-04-02 21:15:35
Niisugust ristikut ei ole olemas, mis ei õitse. Aga valge ristik murus, kui õitsebki, on väga ilus. Muru külvatal maal pole küll eriti umbrohtu vaja hävitada. See hävi ise, kui muru niidetakse,orashein ei hävi, aga ega sega ka seal murus, Mis see muru ikka muud on, kui korralikult tasandatud ja niidetud roheline maa. Võilill hakkab sinna tavaliselt kohe sisse pressima.On ka muid seemneid, mis tuul kannab.Niitmine ongi see võti, väetist ka vahel vanemale murule visata.
Betula: 2008-04-02 21:25:40
Kui umbrohtudest vaja kiiresti vabaneda, siis ristik ei aita. Temaga kulub mitu aastat. Kui aiavilja ei tee sellele maale, on effektiivsem siiski mürgitada. Kuigi mürk peaks kiiresti maa sees lagunema,pole just toiduainete kasvatamisel Roundup parim lahendus (teraviljapõldudel siiski kasutatakse teda enne vilja koristamist).Roundup mõjub vaid hoogsalt kasvava taime kaudu. Kas aed on majaga ühel krundil? Siis peab ka arvestama, et suuremate sadude- ja kevadveed majast eemale saavad juhitud. On veel muidki tähtsaid asju, millega peab arvestama. Kus maakonnas Teie aed asub? Kui vajate abi, saaks nõu anda. Oman näidisaeda väga paljude taimede ja erinevate istutusaladega. Erinevad kogemused ka teostuseks.
aednikuhakatis: 2008-04-02 23:39:29
Betula: asun Tartu lähedal Kõrvekülas. Ja ma hea meelega kuulan ja vaatan teiste kogemuste põhjal. Kas meie asukohad jäävad teineteise suhtes väga kaugele?
Betula: 2008-04-03 09:02:24
Olen ka Tartumaal. Hea meelega aitan! Kirjuta: liina.timmermann@mail.ee
anu51: 2009-04-23 22:12:44
Soov oleks umbrohtu kasvanud maalapist aiamaa teha. tahaks sinna kasvama panna aedviljad ja juurviljad. Küsimus selline, et kas tohiks ennem umbrohu mürgiga Roundup, selle hävitada. Kas see mürk kahju ei tee hiljem söödavale kraamile.
Aiatark: 2009-04-23 23:05:37
Söötis maa kultuuristamisest on eelnevalt juttu. Isiklikult eelistaksin söödavate viljade kasvatamise eelselt Roundupi mitte kasutada.
vihmauss: 2010-01-13 10:24:32
Olen sel teemal päris võhik ja tahaks teada.Mul on kümme aastat harimatamaa ja tahaks kevadel üles künda ja kui võimalik siis seemne mulda panna aga mida oleks mõtekas esimene aasta seal maa peal kasvatada.Sooviks asjalike vastuseid.
seesu: 2010-01-17 21:13:32
Mina tegin peenramaa nii: Laotasin lahtivõetud pappkastid(seda materjali peaks poodide juures hulgi olema) kevadel muru peale(võid ka sügisel panna) just nii suures ulatuses kui vaja. Panin raskuse peale, et tuul ära ei viiks ja õhku ei saaks. Mina panin kihi mulda papi peale. Sügisel oli ainult kaevamise vaev, ei mingeid umbrohu juuri. Papp kõdunes mulla all ära ja maad oli lihtne kaevata, ainult pööra aga ringi. Muld oli papi all hästi kobestunud. Ilusat talve jätku.
jaak: 2010-01-18 12:35:05
Mina istutasin väikesed viinamarja istikud sööti, heinamaale. Ja kõigest panin üle musta maasikakile. Tilgatoruga kastmise tegin ka. Väga hästi läksid. Selline tehnoloogia käib ainult põõsaste ja puhmaste kohta. http://jaaguviinamegi.blogspot.com Siin on ka pildil näha, milline see välja nägi. Aasta siis oli 2006.
Sixie: 2017-06-06 01:22:06
Ma sain seekevade pisikese aiamaalapi, pool sellest oli varem hooldatud ja seal tilli kasvatatud (mu nüüd sinna külvatud v istutatud asjad kasvavad mu täieliku algaja kohta pärishästi, ainult tillivõrseid tuleb pidevalt nagu umbrohtu välja kakkuda). Aga ülejnd pool sellest saadud peenramaast on juba aastaid vaid muru olnud, tugev murukamar pluss võililled jms, kas sinna peenarde rajamiseks peaks ehk kogu murukamara üles kaevama, sellest mulla välja kloppima ja kogu roheline murukupatus virtsaks visata? Või kuidas ja mida teha, et tuleval aastal saaks seda muru all olevat pinda ka peenraiks teha?
Sixie: 2017-06-06 01:32:20
Nüüd nägin, aitäh, Seesu, katsetan sügisepoole.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.