Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

noliina

Teema Lisatud
mari1: 2006-09-15 10:14:48
Ostsin endale taime Nolina recurvata, 3 kokkukasvanud sibulat kasvab mulla peal ja lehed nagu palmil. Rumala peaga ei küsinud kuidas seda kasta, pealt kasta suht ebamugav. Kas oskab keegi nõua anda, palju kasta ja kuidas.
Aiatark: 2006-09-16 10:50:41
Taimenimede andmebaasi järgi on selle taime eestikeelne nimi käändbokarna (sünonüüm käändnoliina). Ladina keeles Beaucarnea recurvata (sünonüümid Dasylirion recurvatum, Nolina recurvata, Nolina tuberculata).
Lisainfot saab Internetist: vaata...
udulane: 2006-09-16 21:03:59
kasta pigem vähem kui rohkem. Alati kui kahtled, et kas kasta, siis ära kasta. Mina kastan talvel kord kvartalis. Kindlasti tuleb kasta sooja veega. Kevadel istuta ümber, et saaks korralikult kasta (suvel tuleb rohkem kasta).
taimelava: 2007-12-12 10:49:46
Tere! Kuidas tervendada noliinat,kui see muidu kaunis taim näeb välja kidur,st. lehed peaaegu puuduvad,tüve ülemine osa hakkaks nagu kokkukuivama?
urmas: 2007-12-12 11:54:18
vastab Urmas Laansoo, Tallinna botaanikaaed: Nolina Michaux perekonda kuulub 30 liiki puid ja põõsaid Põhja-Ameerika edelaosas (USA ja Mehhiko). Mõne liigi areaal ulatub Guatemaalani. Noliina kuulub draakonipuuliste (Dracanaceae) sugukonda. Noliinad on igihaljad, kuivuslembesed (kserofiilsed) jämenenud tüve alaosaga taimed. Sibulat neil pole, kuigi noorel taimel võib varrepaksend sibula moodi välja paista. Varre alusel olev jämenenud varreosa võib olla kerajas või kooniline. Noliina õitseb alles vanemas eas, kodustes tingimustes võib seda suursündmuseks pidada. Noliina potimuld peab olema õhurikas, jämestruktuurne ja vett kergesti läbilaskev (valmissegudest sobib kaktusemuld või sukulendimuld). Lehtede väljavenimine ja enneaegne kolletumine on enamasti põhjustatud talvisest sobimatust temperatuurist. Noliinale sobib novembrist märtsini jahedam ruum - +10 - +15C. Jahedas ruumis on taime veetarve ka vähenenud. Kõige tuntum liik - käändnoliina kasvab looduses Mehhiko kaguosas kuni 8 m kõrguseks jämeda tüvega tuttpuuks. Õhuniiskuse suhtes pole noliina nõudlik, talle sobib ka kuiva õhuga ruum. Soojas ruumis (talvel) võib taime lisavalgustada 10-12 tundi ööpäevas. Jahedas pole see vajalik. Kastmisel peab jälgima, et potimulgust väljavalgunud vesi alusele päevadeks seisma ei jää - see soodustab juurte haigestumist. Haiget taime väetada ei maksa, samuti ei ole hea haigele taimele järsk asukohamuutus (mis põhjustab lisastressi). Kõrbeliste tingimustega piirkonnast pärit taimena on noliina üldjuhul vähenõudlik, kuid liiga sage sügistalvine kastmine, sobimatul ajal väetamine, liiga pime asukoht võivad põhjustada ka muidu vähenõudlikele taimedele kannatusi.
paikseke: 2008-03-02 14:17:47
Kodus kasvamas 2 noliinat aga mure nimelt selles, et lehestik on välja veninud. Mis teha ja mida ma valesti olen teinud? Ära ei või otsi lõigata?
Betula: 2008-03-02 19:15:43
Käänd-noliinal ongi kitsad peenikesed lehed. Kust sa oskad öelda, et nad on välja veninud? Kas lehe otsad on kuivanud?
Betula: 2008-03-02 19:28:13
Nolinadest on kasutusel Nolina recurvata-endine käändbokarda, nüüd käänd-noliina ja pikaleheline noliina Nolina longifolia. vaata google.ee-st nende pilte, mõlemad on väga pikkade lehtedega.
rutisja: 2009-06-09 11:32:38
Laps on talvega noliina lehed täiesti ära kitkunud,nii,et viimased võtsin ise ära,kui lihtsalt otsad maha lõigata nagu muudel palmilistel,et hakkab uus lehestik kasvama,kas noliina suudab ka uued lehed välja ajada? Ei oskagi seletada paremini.
Mazda: 2010-10-07 22:20:13
Tere! Minu noliina näeb suhteliselt õnnetu välja. Võtsin ta puhmaste ümbert kuivanud lehed ära ja nüüd vajusid puhmad kõik longu ja ei jaksa ennast enam üleval hoida. Enne nägi suhteliselt terve välja. Kahe puhma seest kasvasid uued tutid, mis olid juba suht pikaks veninud. Nüüd on ainult üks püsti jäänud ja otsad ainult rohelised ülejäänud kohad on kollased ja kuivanud. Mis ma valesti tegin? Kastan teda nii nagu peab, kord kuus ja pritsin iga nädal veepihustiga. Kuidas ma teda aidata saaksin? Näeb nii õnnetu välja. Kas äravajunud puhmad peaks üldse ära lõikama, et ta saaks uued kasvatada sinna kohale? See murdekoht on täitsa kuiv, tundub nagu sealt ei saaks üldse toitaineid ja vett. Samas osad lehed on veel tumerohelised, aga tüve juurest kollased. Palun abi.
merzz: 2012-02-19 13:32:23
Ostsin kunagi ilusa suht suure käändbokarna, algul oli kõik ilus, siis aga hakkasid leheotsad kuivama. Panin ta siis kõige valgemasse kohta oma kodus, rohkem ei kuivand aga ikka siuke õnnetuke nägi välja. Kevadel istutasin teda lootuses, et saab ehk eluvaimu taas sisse. Aga ei miskit, lihtsalt oli siuke hale ja õnnetu, nüüd veel talvega oma lehti kuivatanud. Mida temaga teha, kuidas ta ilusaks saan?
aednik123: 2012-02-27 10:17:15
Tere! Mul on kaks juba suuremad noliinad, leidsin internetist, et on olemas tüve pealt mitmeharulised isendid. Seega tekkis küsimus, kas võib lõigata pealt ära lehestiku osa, kui tohib, siis kui kõrgelt ja kuidas, kuna seda võiks teha? kahjuks ei oska inglise keelt. Ette tänades.
theodora: 2012-02-27 14:09:11
to aednik123!Võib olla on sul toas liiga soe talvel.Mina hoian enda noliinat talvel toas kus ahju pole,seega langeb seal temperatuur vahest +10 ja tundub,et talle meeldib,sest kõik lehed on rohelised ja ilusad.Kastan muidugi ka sellel ajal äärmiselt harva.
aednik123: 2012-02-27 14:52:57
Mind huvitab, kas saab lehestiku pealt äralõikamisega, tekitada mitu uut hargnevust? Millal oleks kõige sobivam aeg seda teha.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.