Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

ratsuritäht või amarüll

Teema Lisatud
anu51: 2008-01-16 20:31:20
Tahaks teada mis vahe on ratsuritähel ja amaryllusel. On nad üks ja sama või erinevad
Aiatark: 2008-01-16 23:41:34
Ratsuritäht ja amarüll on küll sarnased, kuid siiski eri taimed. Ratsuritäht (Hippeastrum) kuulub amarülliliste (Amaryllidaceae) sugukonda, olles lähedane liilialistele ja erinedes viimastest vaid alumise sigimiku poolest. Taim pärineb looduslikult Kesk- ja Lõuna-Ameerika subtroopilistest savannidest ja kaljumägede hõredatelt metsaaladelt. Ratsuritähti on kokku umbes 70 liiki. Eesti aedades ja kodudes kasvavad neist meilegi tuntud lumi- ja märtsikelluke, nartsiss, kliivia, kriinum jt. Ratsuritähti-toataimi tuntakse peamiselt hübriididena, keda kasvatatakse Lõuna–Aafrikas suurtel pindadel avamaal ja tuuakse kuivade sibulatena Euroopasse, kus neid saab ka lillepoodidest osta ja kodus ise ajatada. Rahvas kutsub ratsuritähte sageli ekslikult ka amarülliks (Amaryllis belladonna), kes on tegelikult hoopis teine taim. Amarülli ainuke looduslik liik kasvab looduslikult Lõuna-Aafrikas. Tema sibul on must, pirnikujuline. Lehed ilmuvad pärast õitsemist sügisel. Ratsuritähe pruunile ümmargusele sibulale ilmuvad lehed üheaegselt õitega talvel. Amarüllile tekib aastas üks 8-12 sarikõiega õõnsuseta (säsiga täidetud) õisikuvars, ratsuritähele mitu 2-6 sarikõiega õõnsat õisikuvart. Erinevalt ratsuritähest kasvatatakse amarülli toataimena harva.
aednikene: 2008-11-12 23:37:51
Mul on olemas nii amarüllid kui ka tavalised ratsuritähed,aga see hiiglane,mille ma nüüd sain, on erakordne oma suuruse poolest!Mis see võib küll olla?Lehe kasv on nii jõuline ja kiire!Lehe pikkus pidi olema pea meeter!
helvimai: 2008-12-09 20:31:18
Sain esimest korda suure kolme õisikuga ratsuritähe omanikuks.Palun asjatundlikku nõu õitsemisjärgseks hooldamiseks.
Aiatark: 2008-12-09 20:55:06
Kasvatajate kogemusi ratsuritähe kohta: www.aiandus.ee.
Põhjalik kirjeldus: www.plantpost.eu.
theodora: 2008-12-10 13:35:46
Lilledega,mis see suvi õues suvitasid,juhtus kummalisi asju.Näiteks minu mõlemad ratsuritähed hakkasid suve lõpus(septembris)õitsema.Ei tea,kas mõjus see suur vihm nii või jäi neile mulje,et on raske talve üle elanud ja et käes on õitsemiseaeg.Muidu on nad alati õitsenud varakevadel(veebruaris´,märtsis).Ja veel,ka kliivia oli mul suve läbi õues ja ka temal on praegu suur õiepung väljas ja hakkab ilmselt jõuluks õitsema.
janes1982: 2008-12-11 09:14:42
Palun abi.Kingiti amaryllis.Potis oli kaasas lipik nimega ja paar lauset ingl.keeles et kasta mitte väga tihedalt ja eriti jahedat ei taha.Rohkem ei tea sellest midagi ja tuhnisin netist ei leia ka eriti midagi, palju on küll ratsuritähe kohta aga amarülli kohta ei leidnud midagi. Kuidas ma teda hooldama peaksin?Olen kuuulnud et pannakse puhkama kui ära õitseb.Kuda see käib?Ja mis peale puhkamist? Olen väga tänulik kui keegi teab ja viitsib vastata...
theodora: 2008-12-11 11:48:20
Ka minul oli ühel kingitud ratsuritähel küljes silt"Amaryllus".Ometi ei ole ta see,sest õievars oli tal seest tühi,mitte säsiga täidetud bagu amaryllusel olema peab.Seega on see lill Teil,Janes1982"ilmselt ka ratsuritäht,aga kõige kindlam on,kui lõikate õievarre pärast õitsemist maha ja siis saab täpselt teada.
vainlane: 2009-01-10 15:28:40
minul ei taha ratsuri tähed õitsema minna hetkel on nad puhke perioodil aga hakkab lehti üx ajama aga olen kuulnud et õis tuleb enne lehti minul virelevad need sibulad potis ja ei midagi. ja kui on ilusad lehed aga ikka õitest ei midagi...
Alma: 2009-01-11 13:40:53
Sibulad on soovitatav puhkeperioodil hoida pimedas ja suht soojas kohas(16-18 plusskraadi).Oma kogemustest võin rääkida,et sibul puhkab nii viis kuud.Et jõuluajal õitega tuba ehtida,peab aug.alguses lõpetama kastmise ning lehed kaovad hiljemalt sept.alguses.Sellel aastal oli suhteliselt jahe ja päikesevaene suvi,minu sibulad ei läinud päris soovitud ajal puhkama ja õied näen sel korral alles jaanuari lõpuks:(kuigi eelnevatel aastatel täpselt jõuludega õitsemist alustasid.Heaks õitsemiseks vajab sibul suhteliselt väikest potti.Tihti on ka punapõletik pahalane,mis sibula õitsemist häirib.Õie pung on suurem ja teda on lihtsam märgata varem,üldiselt õitsemise alguseks on ka lehed kasvanud nii poole varre kõrgusele.Ära kaota lootust,vainlane!Kui sibulat üle ei kasta ,on ta suhtliselt elujõuline.Ürita järgmisel augustil uuesti teda korralikult puhkama saada.
vainlane: 2009-01-12 21:19:05
suured tänud. aga kas on mingit ravi selle punapõletiku vastu.on karta et on minu sibulatel ka....????
theodora: 2009-01-13 12:24:00
tean,et punapõletikku nakatanuid sibulaid leotatakse lillas vees või siis kastetakse lilla veega.Ise olen punaseks muutunud sibulad päikese käest ära tõstnud ja punasus on tagasi läinud.
aednikene: 2011-01-23 17:23:10
Punapõltik siiski tekib liig-kastmisest või on poti alla,alusele jäänud kauaks seisev vesi!Liigset vett ta ei seedi!
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.