Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

hukas muru

Teema Lisatud
kindlusetalu: 2007-07-24 23:19:44
Koos uue koduga omandasin 1 ha- suuruse maatüki, mis peaks olema kodumuru, aga on võililleväli. Olen vaadanud, isegi linna paneelmajade haljasaladel on vähem võilille. Sooviks alguseks osagi sellest ilusaks muruks muuta (kuigi olen üpris pessimistlik, sest kevaditi on ümbruskonna heinamaadelt seemnete lend ülisuur).Kevadel panin ühele platsile võilille- eemaldaja- mürgi, see võttis hiigelsuurte taimede lehed longu, väiksemad osaliselt hävitas, kuu möödudes kasvas ühe asemele viis väikest. Kas pean tõesti terve suve kõndima mürgisel murul ja järjest mürgitama? Veel kasvab seal raudrohi ja teeleht. Maa on väga savine, hädavaevu suutsin lillepeenrajagu savi välja vedada ja mulla asemele tuua, nii et tervet muru nõndaviisi küll parandada ei suuda.osale maale panin seda mürki, mis võtab kõik mustaks, 5 nädala pärast tärkasid juba uued võililled. Olen meeleheitel!!
Ott: 2007-07-25 16:15:17
ära mürgita loodust ja iseennast.tõmba muruniiduk käima ja anna jalgadele valu(kui sul murutraktorit pole).sügiseks oled saanud ideaalilähedase muru .sa võid mürgitada,või mulda vahetada,või sadat asja proovida aga niikaua kui õhk paksult täis lendavat umbrohuseemet sa "inglise muru" küll ei saa. kui võilill võimutseb muru sees siis peab seda kevadel tihemini pügama(pärast niitmist on järgmisel hommikul varred ennast vastikult püsti ajanud) . õitsemine möödas, on hooldus palju kergem. ära loodusele keemiaga liiga tee.edu sulle.
mel: 2007-07-26 08:13:33
Võilille, tulikat, raudrohtu, teelehte välja ei niida. Aga Staranega töötlemisele alluvad nad kõik. Taim mis sutsu mürki on saanud sureb paari nädala jooksul ja enam ellu ei ärka. Muuseas see mürk ringleb taime sees ja kui ise ega ka koduloomad neid näksima ei hakka siis ei ole ka hirmuks põhjust. Ravisin ise oma umbrohtu täis savimaa paari aastaga täiesti puhtaks. Paari nädala tagant pritsiga ringi käija ja igat uut ubrohututsu mürgisutsakaga tervitada ei ole sugugi ületamatu, kauni ilmaga lausa meeldiv tegevus.
tiu: 2007-07-26 13:01:52
Olen täiesti nõus OTT-iga. Me ei ela suletud ümbruses ja pole seega võimalik umbrohuvaba muru saada.Oma kogemustest tean et ka algul püüdsin võilille välja juurida, aga see on mõtetu tegevus.Korralik niide kõige tähtsam. Vastavalt sellele, mis umbrohtu vaja vähendada, reguleerin niite kõrgust ja olen oma muruga väga rahul.Põhiline ikka korralik niide ja väetamine.Püüame nii vähe keemiat kasutada kui võimalik.Ideaalseid asju pole ikka olemas ja kas on ka nende saamine nii vajalik.Katsume ikka loodust võtta nii kuidas ta on ja hoida loodust mitte liigselt mürgitada.Mürgitamine ei saa küll kunagi meeldiv tegevus olla, vähemalt minule mitte.
Alma: 2007-07-26 14:01:22
Sellel võililleväljal kasvab ilmselt vähevõitu murutaimi ka.Eks niitmine hoiab võililled kontrolli all aga ega nad vähemaks küll ei kao.Kui neid heintaimi vähe murus on,tuleks külvata ka murutaime seemet juurde.Jääb vähem sobivat vabapinda ka võililleseemnete külviks.Kui niitmine toimub piisavalt tihti ei jõua olemasolevad murutaimed seemet kasvatada ja juurumbrohul ruumi rohkem laiutada.Päris umbrohuvaba muru sellistes kasvutingimustes(savine pinnas ja ümbruskonna iseärasused) küll ei saa aga kas seda niiväga vajagi on,ka linnurohi,ristik jms.on muru sees ilus ja mõnus astuda.
kindlusetalu: 2007-07-29 14:37:34
aitäh vastajatele, aga tahan teatud maatükile tõesti kaunist muru maja lähedale. Selline muru, millest Ott rääkis võib olla küll palliplatsil, kaugelt kena vaadata, aga tahan , et ka lähedalt ilus oleks. Alma, kuidas murule seemet juurde külvata?? Teine küsimus - Kui väetan seda võilillemuru, siis saavad ju võililled ka jõudu juurde.
Alma: 2007-07-30 10:30:18
Kui muru on enamvähem korralik,saab pinnale laotada mõne cm paksuse hea mulla kihi,kuhu on juurde segatud ka väetisi ja ka murutaimede seemnesegu(kauplustes müügil erineva suurusega kottides).Enne soovitatav pinda õhustada ja pärast tasandada ja rullida.Mullakihist kasvavad elujõus murutaimed läbi ja saavad toitaineid juurde.Kõige soodsam seda teha ajal,mil murutaimedel kasvuhoog sees ja niiskust parasjagu.Ka kevadel on sobiv teha.Kuigi paljud mürgitamist ei poolda,mina leidsin selliselt ainuvõimaluse sööti jäänud köögiviljamaast murupind tekitada.Roomav tulikas,niitjas mailane,kassitappu hulgaliselt,võilill,takjas ja ohakas...neid niitmisega muruks ei moodusta.Mel andis ka variandi kuidas väiksemat pinda saab umbrohust tasapisi puhtaks,mina kasutasin staranega pintslit ka:).Võililli murumaa sisse tuleb ikka salamisi juurde aga kui murutaimedest on tihe kamar,ei pääse ta nii kergelt ja nii massiliselt võimust võtma.Meie murumaal kasvab ka linnurohtu,valget ristikut aga nende vastu pole küll midagi.
heanaaber: 2007-07-31 10:41:45
Olen OTTiga ühel meelel,vaevalt suudate hoida aastaid muru umbrohuvabana.Raiskate vaid raha ja aega.Õhk on pea,et aasta läbi umbrohuseemnest paks,kuhu siis see Teie"inglise murugi" pääseb.
mel: 2007-08-01 10:10:40
heanaaber! Praktika on parim tõestus. Reeglid on lihtsad: väeta, õhuta, kasta, tapa umbrohi. Tõsi minu muru on umbes 1000m². Muusaes kuivadesse kohtadesse olen tekitanud liivateega nn ebamuru. Täitsa efektne.
viola: 2007-08-01 22:58:51
Ott ja Heanaaber - muidugi nõus! Elus muudki teha kui mürgipritsiga mööda rohtu luurata, kas seal mõni sirgest rohukõrrest erinev taim tärganud pole. Minu arust mõttetud nõudmised rohelisele elusvaibale. Kui aias on korralikult niidetud alad, kus kasvav taimestik suht ühekõrgune, jätab see hooldatud ja meeldiva mulje. Pole kuigi oluline, mis seal siis kasvab. Kas tasub minna reklaamide ja aiakaubanduse liimile.
klaabu: 2010-09-06 10:49:40
Roomav tulikas on tõeliseks nuhtluseks saanud. Kas sellest aitaks lahti saada aeraatoriga üle käimine? ristiku külvamine?
mel: 2010-09-06 14:56:32
Aereerimine ainult paljundab ja ristikiga eksisteerivad rõõmsalt koos. Starane. Iga tutsuke peab saama töödeldud, võsude kaudu kajuks tõrje ei levi.
klaabu: 2010-09-07 10:57:03
kas nüüd sügisel on ka mõtet Staranega teha?
mel: 2010-09-08 08:06:47
Ega eriti ei ole. Kui kange tahtmine siis tuleb teha kangem lahus
a303: 2010-09-12 14:47:04
ideaalmuru jaoks peab vist tõesti iga kevadet alustama mürgitamistalgutega...ega keegi ei saa ju keelata:)
mel: 2010-09-13 12:48:08
a303 ja milleks siis see kommentaar? Keegi ei keela sul võilille-tulika muru rajada
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.