Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

jõulukaktus

Teema Lisatud
sirje: 2005-05-10 21:57:56
8-aastane taim. Juba kolm aastat pole enam õitsenud. Kasvatab ainult võrseid. Ta suur ja laiaks kasvanud. Kas võib ta veel õitsema hakata? Võibolla on ta juba vanaks saanud ja ei õitse enam kunagi, mida teha.
õnnetu:(: 2005-05-12 14:37:15
Jõulukaktused tahavad valgust saada. Ehk on ta sul kuhugi liialt nurka jäänud. Mul ka kodus jõulukaktus, kohe akna all ja see aasta õitseb juba teist korda hetkel. Võib olla ka see, et ta sul liiga suures potis ja hetkel tegeleb juurestiku kasvatamisega.
helve: 2005-12-26 09:39:14
miks ajab jõulukaktus lülid maha? kasta on saanud piisavalt,mitte väga palju.Taim on vana ja suur.
eneli: 2005-12-28 19:40:06
Jõulukaktus ehk harilik lülikaktus (Schlumbergera truncata ka Zygocactus truncatus ) Looduses kasvavad jõulukatused epifüütidena Kagu-Brasiilia troopilistes vihmametsades. Looduses kasvavad varjulistes, ereda päikese eest kaitstud kasvukohtades. Neil puuduval looduslikud vahendid enda kaitsmiseks varte ülekuumenemise vastu (paks koor, vahakirme, karvakesed). Suure õhuniiskuse tõttu looduslikus kasvukohas pole neil vajadus vett kokku hoida. Nende vartel on hulgaliselt õhujuurekesi, mis on kohastunud õhust niiskuse püüdmiseks. Põua- ja külmaperioodi puudumise tõttu kasvavad taimed pidevalt, ilma puhkeperioodita. Oma päritolust tulenevalt vajavad jõulukaktused õiepungade tekkeks lühikest päeva ning pikka ööd ja nii langeb jõulukatuse õitseaeg aastavahetusele. Toataimena on nad küllalt vastupidavad ja neid on lihtne paljundada. Edukaks õitsemiseks vajab taim puhkeperioodi. Kui õitsemine on lõppenud, vähendatakse kastmist, kuid mitte sedavõrd, et võrsed närbuma kipuks. Pärast õitsemist oleks teda hea ka kärpida, et ta liiga suureks ei kasvaks. 6-8 nädala pärast suurendatakse taas kastmist ja väetatakse. Augustis vajaks taim teist puhkeperioodi – vähem kastmist ja jahedamat temperatuuri (sügisene jahedam aeg enne kütteperioodi). Septembri alguses suurendatakse jälle kastmist – just sellel ajal hakkavad taimele tekkima õiepungad. Kastmiseks kasutada pehmet toasooja vett. Kui õiepungad on tekkinud ei tohiks taime enam taime liigutada, sest õiepungad võivad kuivada ja variseda. Mida soojem on ruum, kus taime hoiate, seda kiiremini õienupud kasvavad ning õied arenevad. Soojemas ruumis on soovitatav õhuniiskuse säilitamiseks piserdada taimi vähemalt toasooja veega. Väetamiseks sobib Substral® kaktuste eriväetist, Substral® universaalne täisväetist toalillede või Substral® väetisepulgad õitsvatele taimedele. Kõige paremini sobib neile hästi vett läbilaskev mullasegu. Nii poogitud kui ka omajuursete taimede puhul võib istutusmullaks kasutada Substral® ökoloogilist lillemulda. Miks jõulukaktused ei õitse? Üheks enamlevinud põhjuseks võib olla liiga suur pott ning lämmastikurikas muld. Sellisel juhul taimed küll kasvavad jõudsalt, kuid õitsemine jääb tagasihoidlikuks. Põhjuseks võib olla ka läbimata puhkeperiood, eriti halb on, kui taim ei ole läbinud sügist kuivemat perioodi. Põhjuseks võivad olla ka liiga pime kasvukoht või toitainetepuudus. Õiepungade ja varrelülide varisemine on tihti tingitud taime asukoha muutusest, samuti ka kaali- ja fosforväetise puudusest. Kui taime lülid muutuvad kollakaks või närbuvad, on põhjuseks liiga tugev valgus või kuiv muld. Punakaks muutunud varred on aga päikesepõletuse tunnuseks. Kauplustes müügilolevad taimed ei ole enam põhiliik vaid on erinevate liikide hübriidid ja sordid mis õitsevad rikkalikumalt, värvikirevamalt ja ka eriaegadel ( müügil olenevalt õitsemise ajast nimede all jõulukaktus ja "sügiskaktus").
Ludmilla: 2006-01-28 09:52:59
Mulle kingiti jõuludeks jõulukaktus.Õitses ta väga ilusasti.Nüüd on õitega kõik.Kas see kaktus hakkab veel enne jõule õitsema ja kuidas peaksin teda niikaua hooldama.Kastan teda väga harva,siis kui muld on päris kuiv(nagu kaktuselistele taimedele on soovitatud)Ehk keegi oskab õpetada.Ette tänades.
eneli: 2006-01-28 16:21:00
Jõulukaktust lastakse peale õitsemist puhata 6-8 nädalat. Sel ajal taime ei väetata ja kastetakse mõõdukalt - mulda ei tohi läbi lasta kuivada ja jälgida, et võrsed ei tõmbuks krimpsu. Kui võimalik hoida sel ajal ka taime paar kraadi jahedamas kui seni. Siis hakatakse taime uuesti kastma, väetama. Suvel võib olla õues otsese päikese eest varjatud kohas. Augusti lõpus septembris antakse taimele teine puhkeaeg (enne kütteperioodi algust on korterid jahedamad. Rohkem saab hooldusest lugeda ka http://substral.itg.ee/index.php/14194/#2
ulle43: 2006-12-12 10:49:19
kui tihti kasta, kas pealt või panna vesi alla alustassile, kas tahab lõunapoolset või põhjapoolset aknapealset,
sygis: 2006-12-28 15:03:03
Kastan suhteliselt harva ja pealt. Minul on lõunapoolsel ja õitseb hästi.
suslik: 2007-03-07 12:14:24
Kas keegi ütleks palun, kuidas jõulukaktust paljundada- pista oksake mulda või vette?
rakai: 2007-03-07 12:22:42
Olen teda paljundanud. Võid teda panna nii otsapidi vette ja kui tulevad juurekesed alla siis kohe mulda. Ka läheb ta kasvama siis kui panna turbamulda , mida hoida pidevalt niiske s.t. mitte lasta mulda kuivaks muutuda.
sandra: 2007-04-12 20:42:54
Kas jõulukaktus on mürgiline???
riinel: 2007-04-13 11:58:12
jõuluTÄHT on mingil määral mürgine, ka mitte eluohtlikult. JõuluKAKTUS mürgine EI ole.
muld: 2008-05-07 18:03:22
Kas on võimalik jõulukaktusele vees juured alla kasvatada või on mingi muu moodus? Olen tänulik nõuannete eest.
Luts: 2008-05-08 11:10:56
Pane julgelt vette - tulevad alla küll.
riinel: 2008-05-08 16:01:59
Kohe võib mulda ka istutada, muld hoida parasniiske. Samuti võtab juured alla.
KadriK: 2008-07-11 18:13:51
Minu jõulukaktus on kohati helerohkeas-kollane ja pruunikas-oranžide laigukestega. Otseselt päike peale ei paista aga on aknalaual. Ei usu et olen ülekastnud. Ei oska temaga midagi peale hakata.
theodora: 2008-07-14 09:16:29
istuta kaktustele mõeldud mulda.Jõulukaktustel on just praegu kõige intensiivsem kasvuaeg,nii et ei tohiks ülekastmise ohtu olla.
Alkeemik: 2014-08-02 13:43:49
Eestlased nimetavad neid kõiki jõulukaktusteks (Schlumbergera x buckleyi), aga tegelikult pidavat jõulukaktus olema vaid ümara lehega - need, mis olid esivanematel. Tänapäeval poodides müüdavad on sakilise lehega (Schlumbergera truncata), need on soome keeles "marraskuu kaktus" (novembri kaktus). Talvekaktusi on kaks eri liiki: jõulukaktus - Schlumbergera x buckleyi novembrikaktus - Schlumbergera truncata http://nordicgarden.fi/category/cactus/page/3/ Nii et kui tahate jõulukaktust, siis otsige vanade inimeste juurest - ümarate lehtedega. Neid poes ei müüda. Samas ei ole ka midagi häda, kui neid kõiki nimetada jõulukaktusteks. Ma ei tea, kuidas eestikeelne loodusteadus neid nimetab, võibolla on mingid nimed juba olemas.
tera65: 2014-08-03 15:50:42
Jõulukaktus õues, põõsa all mullas, kas kasta tublisti või üldse mitte, piisab ehk õhu niiskusest, ka sademetest.Pole õitsenud mitmeid aastaid, ehk aitab õues olemine.Kes teab nõu anda?
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.