Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

elulõngade katmine

Teema Lisatud
uubik: 2006-10-24 19:15:26
kas juba oleks õige aeg elulõngade ja rooside katmiseks? Vaatan,et nädalavahetuseks lubab lörtsi ja miinuskraade.
Erika: 2006-10-26 09:58:34
Õige on elulõnga katta pärast mõnekraadiste külmade saabumist, kui maapind on nõrgalt külmunud ja tahedamaks tõmmanud. Küll on aga praegu õige aeg ettevalmistusteks: tagasilõikamiseks ja muldamiseks. Suureõielised ja suvel-sügisel õitsevad väikeseõielised elulõngad (tervelehised, nagu ´Aljonushka´, ´Durandii´, ´Arabella´, ´Rooguchi´´Blue Boy´jt)lõigata tagasi 5-10-sentimeetri pikkuse tüükani. Lõikamata jätta kevadel õitsevad mägilõngad (n alpi ja siberi elulõngad), osaliselt kärpida või puutumata jätta kollased tanguutia elulõngad ja ´Paul Farges´. Enne külmi, kui maa veel sula, võimaluse korral elulõngapõõsas ca 20 cm kõrguselt mullata.Kui aias lahtist mulda pole, kasutada selleks komposti.Kuid talvekaitseks jääb ainult muldamisest tavaliselt väheseks.Ent ka muldamata talvituvad elulõngad hästi, kui esimeste külmade saabumisel katta nad paarikümne cm paksuselt mingi kuiva koheva materjaliga,nagu puulehed, turvas vm. Kuuseoksad kaitseksid hiirte eest,pakasekaitseks ,eriti lumeta perioodidel,neist ei piisa. Et kate läbi talve kuivaks jääks,peaks sel vettpidav "katus" olema tõrvapapitüki vms näol. Väikeseõielised elulõngad reeglina talvekatet ei vaja, välja arvatud noored, hiljuti istutatud taimed.Mägilõngad (n alpi ja siberi elulõngad) taluvad isegi 25-30-kraadist külma. Vt ka www.mahhovclematis.com
uubik: 2006-10-26 12:23:00
Aitäh Erika väga ülevaatliku õpetuse eest. Mul on 3 President elulõnga ja alles sel kevadel istutatud. Püüan vastavalt õpetusele toimida.
mariaed: 2008-11-10 11:03:57
Siin väga asjalik õpetus. Algajana küsin igaks juhuks üle - viimases lauses mainitud alpi elulõngade kohta: kas need tuleks ka ikka maha lõigata? Istutatud sel aastal, kasvasid katuseääreni, kas lõigata kõik maha st 20cm kõrguseks?
Erika: 2008-11-12 07:43:45
Ei, mägilõngu ei lõigata sügisel tagasi.Nad õitsevad vanadelt vartelt ja kui need maha lõigata, ei ole taimel kevadel millelgi õisi luua.Kui lõikaksitegi, siis taim küll ei hukku; suve jooksul kasvatab uued võrsed ja järgmisel kevadel õitseb jälle.Kuid aastate jooksul tülikalt suureks kasvanud mägilõnga võib piirata kohe pärast õitsemist, st juunis.Kui Teie noor mägilõng on aga vähe harunenud, lõigake see kevadel, olles õied ära näinud,madalalt, nii 20-30 cm-ni maha.Siis kujuneb tihedam põõsas.
isalovi: 2008-11-15 22:47:28
Mida teha tänavu suvel muretsetud nn. põõsaselulõngaga. Kahjuks ei mäleta peast sordinime ja pass kusagil suvilas. Ta selline madal,ehk 30 cm kõrgune kusagil ainult. Ilmselt kevadel uued võrsed ajab?Tänud ette Erikale!
Erika: 2008-11-17 10:20:20
See on ilmselt tervelehine elulõng(C. integrifolia. Varred lõigake lühikeseks, kas või maani. Üldiselt see liik katmist ei vaja, kuid noort taime kaitske ikkagi mingi käepärase kuiva materjaliga (puulehed, turvas vm).Et kate kogu talveks kuivaks jääks,asetage peale midagi vett pidavat, näiteks tükk tõrvapappi, eterniiti vms.
irvikkass: 2009-03-24 11:16:21
Millal kevadel võiks elulõngadelt talvekatte maha võtta?
Erika: 2009-04-01 11:19:52
Talvekattest tuleb elulõng vabastada järk-järgult. Pärast lume sulamist, aprillis, eemaldada kõigepealt katet kuivana hoidnud "katus", seejärel osade kaupa ka puiste. Eriti ettevaatlik peab olema, kui katte all on juba tärganud elulõngavõrsed. Neid tuleks esialgu nii ereda päikese kui öökülmade eest kaitsta. Mõnd külmakraadi (-5 C) taluvad nad siiski. Kui võrse tipp peakski külmuma, haruneb see kaheks, kuid õitsemine hilineb veidi. Kui aga katted jäävad kauaks peale, etioleeruvad võrsed seal all ja võivad hukkuda eredate päikesekiirte, tuule ja öö-päevase temperatuuri vaheldumise tõttu.
lipstok21: 2010-09-30 16:13:32
Mul mure suureõielise sinise elulõngaga,mis saanud oma alguse nii ~35 aastat tagasi.Sordi nimetust ei tea.Õitseb praegu.Mure aga selline,et põõsas on suur,aga õisi vähe.Pidevalt tuleb juurde noori võrseid.Ligiduses on roos,mida olen väetanud.Võibolla on tal liiga palju jõudu roosi arvelt? Naabril sama sort,varrekesi palju vähem,kuid õisi tohutult.Võibolla peaksin põõsa väiksemaks tegema?
Betula: 2010-10-01 08:05:17
Mis väetisega väetad? Ehk liiga lämmastikurikas väetis?
lipstok21: 2010-10-06 19:03:51
Roosidele annan spets.roosi väetist
Erika: 2010-10-07 12:18:43
Elulõng on ahne "toidutarbija" ja vajab tugevat väetmist. Kõrval oleva taime väetamisest ei piisa. Köesoleval juhul võib põhjus olla ka selles,et nii vanal põõsal on juurestik ülitihedaks põimunud,lausa paakunud. See takistab nii vee kui väetiste juurte vahele pääsemist. Kogesin seda, kui kaevasin üles ühe 30-aastase elulõngapõõsa, mis kidus ja õitses vähe.Teie mõte on õige: põõsa võiks tõesti väiksemaks jagada, mis muidugi on töömahukas ettevõtmine. Siin ei piisa vist ka kangiga põõsa ümber löödud aukudesse väetise puistamisest, mis väiksema põõsa puhul hästi mõjub, eriti kui kasutada nn osmokoot-tüüpi väetisi. Muide, elulõngade väetamisest on juttu ka uues raamatus "Elulõngad igasse aeda".
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.