Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

aidake puu liiki tuvastada

Teema Lisatud
Lyana Haljand: 2004-06-08 11:53:44
Asi nimelt selles, et mind huvitab üks ilus kahar puu, mis kasvab Pärnus Koidula pargis. Tal olid tumeroosad õied ja lehed libedad ja kujult nagu õunapuul. Kahjuks ei oska ma seda puud kuskilt istandustes küsida, kuna ei ta nimetust. Äkki on keegi siinviibiatest sellega kurssis?
Dendroloogia Selts: 2004-06-11 20:07:48
Arvatavasti on tegemist tömbilehise viirpuu täidisõielise vormiga. Siiski täpsustuseks lisaküsimused: kas leht on sakilise servaga, kas on täidisõied ning kas okstel esinevad ogad?
Lyana Haljand: 2004-06-14 12:26:53
Aitäh vastuse eest. Leidsin internetist selle puu pildi mis mind huvitas. Tegemist on purpurõunapuuga. Pilti võib näha aadressil: http://waste.ideal.es/manzanodeflor.htm Kindluse mõttes otsisin ka tömbilehise viirpuu pilti. Selgus, et ka see on väga kaunis puu. Võrdluseks panen siia ka tömbilehise viirpuu pildi aadressi: www.plantex.ee/popup/?id=355
ojamets: 2007-10-16 12:38:14
Ei leia allikaid pirnipuu perekonda kuuluva viljapuu määramiseks.Kasvab Setomaal vanades taluaedades,pärit tõenäoliselt Vene aladelt.Puu püstise võraga.Viljad munajad kuni kanamuna suurused,tavaliselt veidi väiksemad.Kukuvad puult sept. algul.on kõvad ja vihad.Mõne päeva möödudes muutuvad seest pruuniks ja magus-mahlaseks.viljad´ei valmi üheaegselt.Küpsena säilivad lühikest aega.Viljaliha tihe.Lehed pirnilehe sarnrsed,veidi väiksemad ja ümaramad,terve servaga.Puud kutsutakse siinkandis kruusapuuks ja vilju kruussadeks.On maitsvad süüa,kuivatatult saab maitsvat teed ja kompotti.Oleme teinud ka mahla.Kui keegi oskab juhendada määramisel-suurimad tänud!Veel,puud on omajuursed.
mann: 2007-10-16 14:08:25
Eesti keele käsiraamatu andmeil nimetatigi sealkandis pirni kruusapuuks, tuli vene sõnast "gruša".
mann: 2007-10-20 13:30:41
Mets-pirnipuu pilt on vaata - äkki see? Maitseomaduste kohta infot ei leidnud, kuid võibolla mõnes puukoolis osatakse sellest rääkida. Ennastki huvitaks üks pirnisort, mis kasvas lapsepõlvekodus. Kahjuks ei mäleta, kas oksad olid ogadega, kuid muidu on kirjeldus sarnane. Väiksed pirnid olid pruunikas-rohekas-kollakad (~khakivärvi). Kuid nad olid juba puult langedes magusad, vahel puu otsaski. Ja ei läinud seest ruttu pruuniks - võibolla selle pärast, et söödi enamasti sealsamas ära...
ojamets: 2007-10-31 14:31:23
Aitäh,Mann,et huvi tunned.kruusad ei muutu seest pirni moodi pruuniks,vaid üleni seest tumepruuniks ja jäävad veidi krõmpsuks ja tihedaks.
Õunamati: 2011-09-14 15:18:49
Küsimus: Kuidas saab lahti õuna täpilisest mädanikust? Taliõun Kuuda on hästi hea suur ja mahlaks, hea kandmisega, aga valmimisel eriti just päiksepoolsel küljel tekib ja süveneb täpiline kuiv mädanik õun pinnale. Kas keegi oskab nõu anda, mida ette võtta?
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.