Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Teod on asunud pealetungile (2005-05-08 20:07:13)


Ehkki suure hilinemisega saabunud talv näitas päris pikalt krõbedaid külmakraade, ei pääsenud pakane lumevaiba alla. Kohev kate sadas vahetult enne seda maha ja pealegi sulale maale. Kõik talvituvad olevused, nii kasurid kui ka kahjurid, elasid puhkeaja vatiteki all muretult üle. Juba on esimesed märgid tulemustest. Aiapidaja jaoks iga aastaga järjest tüütumaks muutuvad teod on suurte suguvõsadena pealetungile asunud.

Eile õhtul aias ja metsas kõndides ei saanud teha peaaegu ühtegi sammu ilma, et jala all järjekordne kojaga limune  katki poleks raksatanud. Veidi aega enne jalutamist oli peenikest vihma tibutanud... Maapinna lähem uurimine ei tekitanud sugugi meeldivaid emotsioone.
Nüüd jääb vaid oodata, milliste tärkavate kultuurtaimede kallal paharetid esimesena jahvatama hakkavad.

Tigude tõrjeks on hulk võimalusi olemas, tuleb vaid valida endale käepärasemad. Sellest hoolimata ei võimalda aiapidaja ajanappus ja muud tegurid (eriti kui aed suur ja looduslähedane) tigudele hävitavat hoopi anda.

Loe tigude kohta lisaks:
www.loodus.ee/el/vanaweb/9709/teod.html
www.aiandus.ee/art_loe.php?id=9

Ja veel: soodsa talvitumise tõttu on oodata teistegi olevuste tavalisest suuremat arvukust. Meeldiv oli näha ja kuulda üllatavalt palju emakimalasi, kes juba nektarit ammutasid või veel pesitsuskohta otsisid (ka nende talvitumine oli lume all turvaline, kui just hiired peale ei sattunud). Siit võib aga järeldada, et ka herilaste ja vapsikute käsi sama hästi on käinud.
Ebameeldiv on aga see, et taimekahjurid ja -haigustekitajad alles koguvad jõudu...

Muidugi mõjutab nii kasurite kui ka kahjurite edaspidist käekäiku kevade järgnev kulg ning suvi takkapihta. Seda on aga juba raske ennustada.
 
Väino Eskla


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.