Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti on saavutanud õhusaasteainete heitkoguste vähendamise eesmärgid (2024-04-25 09:24:03)

 

Avaldasime Keskkonnaportaalis videoloo 2022. aasta õhusaasteainete heitkoguste trendidest ja nende suurimatest mõjutajatest ning Keskkonnaagentuuri blogis samateemalise põhjalikuma postituse.

 

„Kõige rohkem paistis silma Euroopa elektrituru heitlikest oludest tingitud põlevkivist toodetud elektritoodangu tõus – umbes 47% rohkem kui 2021. aastal. Vene päritolu maagaasi ja elektri tarne samaaegne katkemine ning lähiriikide elektrijaamade rikked tingisid 2022. aastal põlevkivi tarbimise (nii kaevandamine kui ka elektritootmine)  ja sellest tuleneva vääveldioksiidi heitkoguste kasvu,“ ütleb Keskkonnaagentuuri juhtivspetsialist Elo Mandel.

 

Peamiste  saasteainete kontekstis räägime lämmastikdioksiididest, vääveldioksiidist, ammoniaagist, lenduvatest orgaanilistest ühenditest  ja eriti peentest osakestest. Esimesed kolm on peaasjalikult hapestuvad saasteained, põhjustades happevihmade teket ja mille akuutsus seoses heitkoguste langusega on ajas vähenenud. Lämmastikdioksiidid koos lenduvate orgaaniliste ühenditega põhjustavad  elusorganismidele mürgise maapinnalähedase osooni. Eriti peened osakesed on olulised just inimtervise seisukohast olles koos lämmastikdioksiidiga meie linnaõhu kvaliteedi mõjutajaks.

 

Allikas: Keskkonnaagentuuri 25.04.2024 teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.