Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Anname metsaandmetele hoogu juurde (2024-03-28 10:32:29)


Metsaandmete talgutel otsisid teadus- ja riigiasutused, idu- ja eraettevõtted võimalusi, kuidas meie metsaandmeid veelgi kvaliteetsemaks muuta ja paremini kasutada. Üheskoos tõdeti, et meil on palju metsaandmeid, kuid puudub ühine arusaam nende usaldusväärsusest ja teadmised potentsiaalist.

Kliimaministeeriumi kantsler Keit Kasemets ütles metsaandmete talguid avades, et meil on vaja jõuda ühiskondliku kokkuleppeni metsanduspoliitika põhialustes. „Metsaandmed on selle kokkuleppe alustala. Talgutele helgete peade kokkukutsumine teenis kahte eesmärki – saada teadmist, kuhu Kliimaministeerium peaks suunama investeeringuid vajalike metsaandmete saamiseks ning leida võimalusi, kuidas erasektor saaks paremini kasutada erinevate riigiasutuste metsaandmeid,“ rääkis kantsler.

Metsaandmete talgud oli ka sissejuhatus rohekiirendi käivitamiseks ja ärilahenduse toetamiseks. Kliimaministeerium ja KIK kutsuvad tänavu suvel ellu 300 000 eurot maksva rohekiirendi metsa, mulla, elurikkuse ja maakasutuse valdkonna iduettevõtete tark- ja riistvaraliseks tehnoloogiaarenduseks, mis aitaks kliimamuutusi leevendada või nende mõjudega kohaneda.

Metsaandmete talguid ohjanud Tarmo Jüristo kõneles andmete tõlgendamisest. „Metsaandmed on ühisosa, millest on hea edasi liikuda andmete täiustamise ja veelgi laialdasemale kasutamisele. Usaldusväärne informatsioon on kullaauk, mida annab veelgi väärindada,“ ütles Jüristo.

Talgutelt kogunevaid mõtteid kasutab Kliimaministeerium teekaardina riigi poolseks andmearenduseks ning Eesti andmete kõige efektiivsemaks kasutamiseks EL metsaseire raamistikus. Euroopa Komisjon on liikmesriikidele arutamiseks esitatud metsaseire ja strateegilise planeerimise raamistiku määruse eelnõu, mille eesmärk on Euroopa Liidus metsandusandmeid ühtlustada ja nende kvaliteeti parandada. Eestil on potentsiaal olla hea kvaliteediga metsaandmetega ja uuenduslike lahendustega teenäitajaks teistele Euroopa riikidele. Oluline on ka uute ja innovatiivsete andmete kogumise ja kasutamise metoodikate väljatöötamine. Andmetalgud oli oluline samm selles suunas.

Sündmuse ülevaadet ja kokkuvõtet kajastab Levila.

 

 

Allikas: Kliimaministeeriumi 28. märts 2024 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.