Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Uus toetus aitab leevendada üleujutuste kahjulikke tagajärgi (2024-03-25 08:43:23)


Peatselt on vee-ettevõtetel, kohalikel omavalitsustel ning maakondlikel omavalitsusliitudel võimalik taotleda toetust, et vähendada võimalike üleujutuste kahjulikke tagajärgi. Kliimaminister Kristen Michal allkirjastas määruse, millega toetatakse üleujutusohu riskipiirkondi seitsme miljoni euroga.


Toetuse abil on võimalik kindlustada kaldaid ning rekonstrueerida kraave, aga ka taastada kuivendatud alade veerežiimi, tervendada veekogusid ja taastada lammialasid ehk veekogu madalamaid kaldaalasid, kuhu vesi saab suurvee korral voolata.


„Üleujutusohu riskipiirkondades tuleb ohu ennetamise ja võimalike kahjude leevendamisega süsteemselt tegeleda,“ sõnas kliimaminister Kristen Michal. „Kalda kindlustamine on üks lahendusi, kuid üleujutustega hõlbustab toimetulekut ka lammialade taastamine ja veekogude tervendamine. Võimaldame nii liigveele ruumi kuhugi koguneda - mida rohkem on veel ruumi kusagil olla, seda vähem tekitab see probleemseid üleujutusi.“

 

Üleujutus võib Eestis tekkida eelkõige rannikualadel. Merelt tulevate tormidega on ohustatud näiteks Pärnu, Haapsalu, Kuressaare ja ka Tallinna linn. Pärnus ja Haapsalus ületas meri kriitilise veetaseme viimati 2015. aasta detsembris,. Linnatänavatele tungiv meri võib ohtu seada inimesi, takistada liiklust ja kahjustada vara. Kui kõrge veetase kestab pikalt nagu näiteks mullu oktoobris Pirital, võib see häirida ka Päästeameti ja politsei operatiivtööd.

Siseveekogudel võib üleujutusohtu põhjustada Tartus Emajõgi, Sindis Pärnu jõgi või Võru linnas Tamula järv, nagu näiteks juhtus 2023. aasta aprilli alguses, kui kevadise suurveega tõusis Tamula järve veetase kriitilise piirini.  

Toetusi asub vahendama Keskkonnainvesteeringute Keskus, kes plaanib avada taotlusvooru hiljemalt 12.aprillil.

Üleujutuste ohtu riskipiirkondades aitab maandada Euroopa Regionaalarengu Fond.

Üleujutusohu riskipiirkonnad Eestis

 

 

Allikas: Kliimaministeeriumi 25. märts 2024 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.