Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaagentuur: kuuse-kooreüraski püünispuude väljavedamise aeg läheneb (2022-05-13 10:01:37)


Kuuse-kooreürask. Foto: Keskkonnaagentuur

Üraskite aktiivne lendlus algas 6. mail ning on kestnud mitu päeva intensiivselt kõikjal Eesti mandriosas. Üraskeid on leitud arvukalt nii seirepüügil püünistest, rohkelt olid asustatud ka püünispuud ning tormiheite ja -murru puud.

Kuuse-kooreüraski püünispuud on soovitav vedada metsast välja saeveskitesse töötlemiseks mõne nädala jooksul pärast puude asustamist ja haude rajamist. Sobivaim aeg selleks on siis kui koore all on üraskite munad ja nukkumata vastsed - seega mai lõpus või hiljemalt juuni esimesel poolel. Keskkonnaagentuuri metsaosakonna sõnul ei tohi sellega viivitada, kuna vastasel juhul jõuavad noormardikad kooruda ning koore alt lahkuda. Mardikate lahkumist koore alt mõjutab ka ilmastik, jahedate ja vihmaste ilmade korral jäävad mardikad koore alla kauemaks kui sooja ja kuiva ilma korral. Üraskite asustatud puudelt lahkumise aega mõjutab ka üraskite asustustihedus, kui üraskite arvukus puudel on hõre, siis jäävad vanamardikad puule pikemaks ajaks ning kaevandavad pikemad käigud. Harilikult asustab kuuse-kooreürask nõrgestatud või äsja hukkunud kuuski. Kui nende arvukus kasvab soodsates oludes väga suureks ja nõrgestatud puid enam ei jätku, siis on nad hulganisti koos rünnates võimelised asustama ka terveid kuuski.

Kuuse-kooreürask (Ips typographus) on kärsaklaste sugukonda kooreüraski perekonda kuuluv mardikas ning Eestis suurimat kahju tekitav üraskiliik), kes asustab eelkõige nõrgestatud puid ja värsket metsamaterjali. Üraskeid saab kokku meelitada ka feromoonpreparaate kasutades - siis on püünispuid vähem vaja.

Allikas: Keskkonnaagentuuri pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.