Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Midagi uut aiandus- ja metsandushuvilistele (2022-05-04 09:02:02)

Äsja on ilmunud 2 uur raamatut aiandushuvilistele: "90 vahtrat", autor Urmas Roht ning Toivo Niibergi raamat "Suvelillede mitu palet: ravimiseks, toiduks ja silmailuks", milles kirjeldatakse erinevate taimede/suvelillede kasutusvõimalusi, eelkõige haiguste raviks kuid ka kaunistamiseks ja toidu valmistamiseks.

Lisaks näitan veel teisigi "90" sarja raamatuid ning ülimenukat E.Laasi "Dendroloogia ja pargindus".

Kindlasti leiad siit ka ideaalse kingituse saabuvaks emadepäevaks!

SUVELILLEDE MITU PALET: ravimiseks, toiduks ja silmailuks (2022) Kirjastuse hind 20 €

Aiandus kogub eestlaste seas üha enam populaarsust ja sellega tegelemine mõjub juba iseenesest teraapiana.
Paljud ei pruugi teada, et enamik suvelilli ei paku ainult silmailu, vaid neid saab kasutada eelkõige toortoitudes, aga ka toitude kaunistajana näiteks võileival-saial, puistatuna booli jne. Lisaks on suvelilledel ka raviomadused ja mitte ainult ühe-kahe, vaid mitme haiguse ravimisel, nagu see on omane ka paljudele tuntud ravimtaimedele. Pidevalt täieneb suvelillede liigiline valik, sortidest rääkimata.
Raamatus tutvustatakse lisaks tuntumatele ja enim kasutust leidvatele suvelilledele, nagu saialillele, mungalillele, maarjaohakale ja unimagunale, veel üsna uusi, kuid oma kodumaal vägagi populaarseid söögi- ja ravimtaimi, näiteks lutiklille ehk perillat, mugulbegooniat, lobauba, peiulille, mustköömet, indiaanlaste teetaime kalevikeppi. Suvelillepeenar pakub nii silmailu, toorsalatiks sobivat materjali, roogade-jookide kaunistamiseks vajalikku ja ihuhädades avitajaid.
Lõikelilled elutoa laual mõjuvad hingele kosutavalt. Jääb vaid soovida julgemat suvelillede kasvatamist ja nendega katsetamist, uusi maitseelamusi ja looduslikke, aga samas püsivamaid ravitulemusi.

90 VAHTRAT Kirjastuse hind 20

Raamatu autor Urmas Roht on seda usku, et raamatutel on kindel koht ka internetiajastul ja raamatud on loodud kestma üle aegade.

Raamat sisaldab 90 eri vahtraliigi kirjeldust. Lisaks kirjeldab kuidas vahtraid paljundada, millised on nende kahjurid ja haigused ja milleks vahtraid kasutada saab.

Vahtrad on põnev taimeperekond ja siin on oi kui palju avastamist. Kämmalvahtrate sordirohkus, ameerika vahtrate sügisvärvid, vahtratüvede põnevad mustrid - on mida avastada ja imetleda. Autor on ka enese jaoks avastanud vahtrate põneva maailma ja alustanud tasapisi liikide ja sortide kollektsiooni loomist metsade keskel Põlvamaal, Ihamarus. Katsetused külmahellade liikide ja sortidega on riskiteema, aga seda huvitavam. Kahju vaid, et isiklikke kasvatuskatseid on alustatud nii hilja. Loodetavasti nakatub nii mõnigi hea lugeja "vahtrapisikuga" ja leiab siit kaante vahelt enesele uusi lemmikuid.

90 TÄHTSAMAT OKASPUUD Kirjastuse hind 15

Okaspuud - paljude aiasõprade lemmikud, on suur ja tähelepanuväärne taimerühm. Eestikeelset originaalkirjandust okaspuude kohta on aegade jooksul ilmunud üsna vähe ja seegi vähene on lettidelt ammu kadunud. Okaspuid tutvustavatele raamatutele on tulemas järg Urmas Roht'i sulest ilmuva taskuteatmiku "90 okaspuud" näol. Seekordne 90 puittaime tutvustava sarja raamat on keskendunud tähtsamatele okaspuudele ja nende tohutule sordivalikule. Maailma suurimad elusorganismid kuuluvad okaspuude hulka ja enamus neist hiiglastest on koondunud kasvama Põhja-Ameerika läänerannikule. Teine suur okaspuuliikide levikupiirkond asub Aasias ja neist piirkondadest on Eestimaale aegade jooksul toodud rikkalik valik erinevaid liike. Aiandushuvilised kogu maailmas pole rahuldunud pelgalt liikide kasvatamisega, vaid on püüdnud rikastada okaspuumaailma mitmekesisust suure sordivalikuga. Nimetame näitena siinkohal kasvõi kõigile tuntud hariliku elupuu rohkem kui kolmesadat sorti. Autor ongi raamatus lisaks tuntumate okaspuuliikide kirjeldustele, pööranud enam tähelepanu nende peamistele sortidele. Rikkalikult fotodega illustreeritud teatmik on mõeldud kasutamiseks eeskätt kõigile okaspuuhuvilistele, samuti käsiraamatuks aednikele ja aiandusäride müüjatele. Käsiraamat on heaks abimeheks maastikuarhitektidele ja -hooldajatele, samuti kõigile õppuritele, kellel erialaks dendroloogia.

90 TAVALISEMAT VÕÕRPUITTAIME Kirjastuse soodushind 3 €

Siinne valik tavalisemaid võõrpuid ja põõsaid ei hõlma kaugeltki seda liigi- ja sordirohkust, mida Eestimaal võime kohata. Siiski mingi valik tuli teha ja selline see sai. Taimeperekondi nagu korgipuu või saar, mille esindajaid meil kasvabki vaid üks-kaks liiki, oli kerge valikusse võtta. Palju keerulisem oli teha valikuid suurte taimeperekondade puhul, nagu enelad või viirpuud -kõrvale jäi mitmeid samuti üsna tavalisi või viimastel aastatel rohkelt kasutama hakatud liike ja sorte. Raamatukese formaat seadis siinkohal piirid!

Raamatu ülesehitus on ehk mõnevõrra teistsugune tavalahendusest, tehes loodetavasti lihtsamaks ühe või teise taimerühma leidmise. Sellele aitab kaasa lehekülgede välisservas paiknev väike sümbolite rida, mis koondab taimed teatud tunnuse alusel rühmadesse.
Taimed on rühmades järjestatud eestikeelse perekonnanime järgi. Muidugi leidub sellise jaotuse puhul erandeid, nagu näiteks paljasseemnetaimede hulka kuuluv hõlmikpuu, mille lehed kinnituvad lühivõrseile kimpudena ja pikkvõrseile ühekaupa vahelduvalt, samuti kinnituvad näiteks ka lehiste või kukerpuude okkad/lehed kimpudena lühivõrseile ja ühekaupa vahelduvalt pikkvõrseile. Mitme okaspuuliigi puhul, mille okkad on soomusjad, võivad mõnedel sortidel olla okkad nõeljad okkakujulised (ebaküpress, elupuu). Loodetavasti ei aja need erandid kogu klassifikatsiooni segaseks. Keerulisem on lugu ühe või teise taimeliigi sortidega. Välja on püütud tuua iga liigi puhul olemasolevate sortide üldarv ja seejärel anda tavaliselt kolme kuni viie tähtsama sordi detailsem kirjeldus. Kuna siinkohal astub mängu jälle valiku tegemine, saab seegi olla subjektiivne ega pruugi iga kord hõlmata just neid "kõige tähtsamaid". Mõnede sortide puhul on veel toodud sümbolitena, kas tegemist on isassordiga või emassordiga.

Peale eesti- ja ladinakeelsete taimenimede on toodud välja nimed inglise, saksa, vene ja soome keeles - lootuses, et see on vajalik ja leiab heakskiitu kasutajatelt. Erialadel, kus õpetatakse puittaimede tundmist, ei õpi ju ainult eesti keelt kõnelevad inimesed. Samal kaalutlusel on ladinakeelsetele nimedele lisatud rõhumärgid, et kergendada nimede hääldamist.

90 MAGNOOLIAT Kirjastuse soodushind 3 €

Raamatu "90 magnooliat" abil saate teha esmatutvust magnooliatega -lummavate ilupuude ja -põõsastega -, mille soetamist olete võib-olla seni erinevatel põhjustel edasi lükanud. Aiman, et peamiseks asjaoluks on olnud jutud taimede kehvast talvekindlusest. Tõsi, kõik meil seni kättesaadavad magnooliad pole olnud ühtviisi talvekestvad. Enne taime ostmist on vaja teha veidi eeltööd, et selgusele saada, kui külmakindlate nn vanemate laps üks või teine sort ikkagi on.
Kes on varasemalt magnooliatega sina peal, leiab loodetavasti raamatust omale uusi lemmikuid ja ehk ka mõne kasvatusnipi, et taimed paremini edeneksid. Kahtlemata ei saa kõik istutatu kasvama jääda ja võimsaks sirguda. Magnooliate kaitseks tuleb aga öelda, et haigusi ja kahjureid esineb neil tõesti harva, probleeme põhjustab eeskätt külmakindlus.
Ehk on see raamat külmakindlamate sortide valimisel abiks. Väike Eestimaa on klimatoloogiliselt nii "suur", et see, mida saab kasvatada
meie läänesaartel, pole enamasti võimalik Ida-Eestis. Samas võib mõni 6. kliimatsooni paigutatud ilutaim oskusliku hoole all väga hästi aastaid üle talve püsida. Tänaseks on aretatud ka palju uusi külmakindlaid magnooliasorte, mis Eestisse veel jõudnud pole. Julgust ja indu kõigile magnooliate kasvatamisel ja ega siis õiedki nägemata jää. Kahju vaid, et õitsemine on magnooliatel nii üürike, kuid
seda meeldivam.

ÕITEILU KEELES, MEELES ja VAASIS Kirjastuse hind 12

Lillede kinkimine on üks levinumaid tunnustamise ja meelespidamise viise. Mina arvan, et lilli võib kinkida alati ja mitte ainult tähtpäevade puhul, aga ka lihtsalt kellelegi külla minnes.Konkreetne lilleõis kannab endas kindlat semantilist sõnumit. Lilledel oli pea sada aastat tagasi oma keel ja tähendus, mis vajaks taasavastamist ning õppimist, seda eriti meie nutimaailma tavasuhtluse kaoses. Lilli saab kinkida ikkagi käest kätte ja samas midagi ilusat juurde lausuda. Loodan, et see raamat aitab lillekinkijal ka vastavaid sõnu ritta seada. Teisalt tahaks, et kingitud või oma aiast korjatud lill vaasis kauem ilutseks. Tänapäeval on poest ostes mõnedele lilledele, näiteks roosidele, nelkidele, orhideedele, juurde lisatud ka säilitusaine. Sellest raamatust saab palju praktilist nõu lillede lõikamise ja pikema säilitamise kohta vaasis. Arvan, et parim lilleõis kingituseks on enda kasvatatu. Oma kasvatatud lilleõisi saab kasutada ka ravimtilkade (õietilkade) valmistamiseks. Sisaldavad ju õied igasuguseid erilisi bioaktiivseid aineid, millest tuntumad on flavonoidid, eeterlikud õlid jne, mis tugevdavad meie immuunsüsteemi ja pärsivad rakkude vananemist.

Igas lilleõies on peidus armastus
Igas lilleõies on peidus üllatus
Igas lilleõies on peidus rõõm ja õnn

Ärge unustage lilli kinkida…

A. Velgre

Autor: Toivo Niiberg
aiandusteadlane, õpetaja ja psühholoog

LEHTPUUD II SOODUSHIND 39 €

Käsiraamat on jätkuks LEHTPUUD I osale ja on mõeldud kasutamiseks dendroloogia õppeaine õppijaile, puukoolitöötajatele, haljastusspetsialistidele, loodus- ja keskkonnakaitsjatele, samuti harrastusaednikele ning kõigile loodusränduritele, kes peavad lugu puittaimedest ja soovivad neid tundma õppida või lihtsalt neist enam teada saada.
Taimesüstemaatikas on vahepealsetel aastatel toimunud olulised muutused, sest tohutult on lisandunud teadmisi geneetikast, mis omakorda seadnud uude valgusesse taimerühmade omavahelised sugulussuhted. Neid uusi teadmisi on püütud arvestada võimaluste piires ka selles köites. Vahepeal on ilmunud puude ja põõsaste osas nii kodumaist kui tõlkekirjandust, kuid lehtpuude ja - põõsaste süvendatud käsitlus jätkub selle sarjaga.
Raamatu teine osa käsitleb puid ja põõsaid alates Erythroxyláceae sugukond punapuulised ja lõpeb Liriodendron tulipifera L.
harilik tulbipuuga

DENDROLOOGIA JA PARGINDUS SOODUSHIND 41 €

"Dendroloogia..." on raamat metsas, istandikus, pargis ja aias kasvatatavate puuliikide taksonoomiast, morfoloogiast, fenoloogiast ja ökoloogiast. Süstemaatilises osas antakse ülevaade lehtpuu- ja-põõsaliikidest: Eesti kohalikest liikidest ja meil kasvatatavatest võõrliikidest, nende teisenditest ja kultivaridest, samuti lõunapoolsetest maailmakuulsatest liikidest. Raamatus on toodud Eestis kasvatatavate lehtpuuperekondade määraja
talviste võrsete ja pungade järgi. Teos põhineb aastakümnete pikkusel puude uurimisja kasvatamiskogemusel, mille ajendiks on huvi nende varjatud omaduste, vajaduste ja "hingeelu" vastu.
"...ja pargindus" on samuti alguse saanud kogemustest parke külastades, vaatlustest, inventeerimistest, analüüsidest, raie- ja istutuskavadest ning isiklikust raiete juhtimisest. Suur mõjutaja on olnud tegevus Emajõe-äärses dendropargis.

Raamatu autor Eino Laas on lõpetanud Eesti Põllumajanduse Akadeemia metsamajanduse eriala ja on kauaaegne EMÜ (EPA; EPMÜ) dendroloogia, parginduse metsahoiu ja puhkemetsanduse ning metsabioloogia õppejõud. Ta on töötanud seemlate rajamisel, metsakultuuride uurimisel, parkide inventeerimisel ning koos isaga rajanud Emajõe-äärset dendroparki. 1994-2004 oli ta EMÜ metsakasvatuse instituudi juhataja ja aastatel 1991-2004
Tartu LV haljastusteenistuses dendroloog.
Eino Laasi sulest on varem ilmunud raamatud "Okas- ja lehtpuud talvel" (1988), "Metsauuendamine ja metsastamine" (2001), "Okaspuud" (2004).
Ta oli koostaja, toimetaja ja põhiautor kõrgkooli mammutõpikul "Metsamajanduse alused" (2011).

Tellimiseks saatke oma ostusoov ja kontaktandmed: ostja, maksja, Smartposti automaadi asukoht, mobiili number meiliaadressile merit@atlex.ee või vastake sellele kirjale.

Raamatuid saadame Itella SmartPost pakiautomaati (al.3,60€) või kulleriga (al.6€).

Atlex OÜ

Kivi 23, Tartu
Phone: + 372 7348 915
GSM: + 372 5551 1230

Allikas: Atlex OÜ


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.