Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maa-amet alustas maastiku markeerimist aeropildistamiseks (2022-04-19 08:31:36)


Tänavu kevadel katab Maa-amet aerofotodega riigi põhjapoolse osa koos väikesaartega Hiiumaast Narvani ning lõunasuunal Lihula-Vändra-Põltsamaa-Kallaste jooneni. Idapoolne ala pildistatakse enne puude lehtimist ja läänepoolne ala juba lehes puudega. Samuti pildistatakse tiheasustusega linnu ja asulaid.Seoses aeropildistamisega alustavad Maa-ameti töötajad pildistatavatel aladel maastikupunktide markeerimist
valgete kileruutudega.

Markeeringud jäävad mõõdistuslendudel pildile ning neid kasutatakse aerofotode plaaniliseks ja kõrguslikuks sidumiseks maapinnaga. Maa-ameti töötajad paigaldavad markeeringud Tallinna, Tartu, Pärnu, Viljandi, Võru, Otepää linnadesse ja nende lähiümbrusesse ning Kihnu saarele. Sobivate ilmastikutingimuste kestmisel pildistatakse-laserskaneeritakse ka Eesti lõunapoolses osas asuvaid väikelinnu ja asulaid majade ja ehitiste 3D-andmete jaoks.

Markeeringuks on 60 × 60 cm suurused valged kileruudud, mis paigaldatakse maastikule ja on varustatud sildiga "Aeropildistuse maamärk". Markeeringuid on ligi 400. Püüame markeeringud paigaldada maastikule kohtadesse, kus need ei tohiks maaomanike tegevust häirida. Maa-amet palub markeeringuid mitte puutuda ega rikkuda. Maa-amet korjab paigaldatud markeeringud maastikult ära pärast aeropildistamise hooaja lõppemist.

Aeromõõdistuslendudega kogutakse riigile olulisi andmeid, mis võimaldavad ajakohastada Eesti topograafilisi kaarte ning ruumiandmete registrites ja kaarditeenustes sisalduvat teavet. Tänavusel aeropildistamise hooajal toodetud ortofotod jõuavad Maa-ameti geoportaali alates sügisest vastavalt projektide valmimisele.

Maa-amet võimaldab kõigil huvilistel tänavusel aeropildistamise hooajal tehtud esmaseid ortofotosid näha juba mõne aja pärast peale ülelende kiirortofoto teenuses. Uued fotod lisanduvad sinna jooksvalt kogu hooaja vältel.

 

Allikas: Maa-ameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.