Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Riigikogu infotunnis käsitleti hooajatöötajate kaasamist põllumajandusse (2022-03-17 08:26:34)


16.03.2022 / Pressiteated

Maaeluminister Urmas Kruuse vastas tänases infotunnis Riigikogu liikme Peeter Ernitsa küsimusele võõrtööjõu kasutamise kohta põllumajanduses.

Ernits viitas küsimust esitades Eesti Aiandusliidu hinnangule, et hooajatööde tegemiseks oleks vaja täita umbes 3000 töökohta. Teda huvitas, kas Ukraina sõjapõgenike hulgas on piisavalt ajutist tööjõudu, kellele põldudel ja lautades ja mujal maal tööd pakkuda.

Maaeluminister Urmas Kruuse ütles küsimusele vastates, et on hooajatööde tegijate asjus suhelnud nii põllumajandusettevõtjatega kui ka Töötukassaga. „Kui vaatame kõige värskemat statistikat, siis Töötukassa andmetel oli 15. märtsi seisuga nõudlus põllumajanduses umbes 300 töötaja järele,“ märkis Kruuse. Minister lisas, et ka Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda tegi oma liikmete hulgas küsitluse ning sai tulemuseks, et ettevõtjate arvates on lähiajal vaja täita natuke üle 1100 töökoha. Kruuse sõnul pakuti enam-vähem sama palju ka töötajatele majutust.

Kruuse selgitas, et Eestisse tulnud meestööjõu osakaal on küll suhteliselt väike ja linnadest tulijaid on rohkem ent see ei tähenda seda, et siia tulnud inimestel ei oleks võimalust maal tööd saada ja selle abil vähendada ka Eesti maksumaksja koormust. „Tööd maal jagunevad ju väga mitmekülgselt, on kergemaid, raskemaid töid,“ juhtis Kruuse tähelepanu ja tõdes, et osa tööd nõuavad küll paremat kvalifikatsiooni, aga aru tuleb saada ka äsja siia saabunud inimestest. „Võib-olla päris esimestel nädalatel nad ei saa tööpostile asuda lähtuvalt emotsioonidest ja sisseelamise ajast, aga ajutine kaitsestaatus annab neile võimaluse ka sisse elada ja see on meie võimalus seda kergendada.“ Maaeluminister lisas, et sõjapõgenikele on tähtis ka tööle saamise sotsiaalne aspekt ja teadmine, et iseendaga saadakse hakkama.

Peaminister Kaja Kallas vastas infotunnis Helle-Moonika Helme küsimusele olukorra kohta riigis, Lauri Läänemetsa küsimusele elupindade kättesaadavuse kohta põgenike kriisis ja Helir-Valdor Seederi küsimusele julgeolekukriisi kohta. Veel vastas valitsusjuht Indrek Saare küsimusele kaubavahetuse kohta Venemaa ja Valgevenega, Heiki Hepneri küsimusele sõjapõgenike kohta, Mihhail Lotmani esitatud küsimusele NATO õhuruumi ja artikkel 5 käivitamise kohta, Anti Poolametsa küsimusele Ukraina kaitsejõudude toetamise kohta ja Riho Breiveli küsimusele piirikaitse kohta Ukraina kogemustele tuginedes.

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas vastas Helmen Küti küsimusele sõjapõgenike majutajatele kompensatsiooni maksmisest.

Ministrid vastasid veel Riigikogu liikmete kohapeal esitatud küsimustele.

Istungi stenogramm

Riigikogu istungite videosalvestisi saab vaadata https://www.youtube.com/riigikogu
(NB! Salvestis jõuab veebi viivitusega.)

Allikas: Riigikogu.ee


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.