Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Põllumajandus- ja Toiduamet uuendas toidu annetamise juhendit (2022-02-28 08:37:57)


Selleks, et annetatud toit oleks ohtu ja tarbimisväärne ning toidujagamisega seonduvad reeglid selged, uuendas amet juhendit "Toiduohutus annetamisel". Juhend on suunatud kõigile, kes tegelevad toidu annetamise ja ümberjagamisega.

Põllumajandus- ja Toiduameti toiduosakonna peaspetsialisti Triinu Allika sõnul on annetamisega tegelevad organisatsioonid oodanud uuenenud juhendit pikisilmi. "Ühe olulise muudatusena on lubatud müügipakendisse pakendamata toidu ümberjagamine ja annetamine, mis on annetamisega tegelevate organisatsioonide jaoks väga oluline. Teine oluline muudatus on seotud nn toidujagamiskappidega. Uue juhendiga on täpsustatud nende toidukäitleja staatus. Nüüdsest peavad toidujagamiskappide algatajad teavitama oma tegevusest Põllumajandus- ja Toiduametit, sest tegemist on toidu käitlejatega," selgitas Allika. Toidukäitlejaks olek tähendab konkreetset vastutust toiduohutuse tagamisel

"On oluline meeles pidada, et toidu ümberjagamine ja annetamine on protsess, mille puhul tarbimiskõlbulik toidu ülejääk, mis muidu võib minna raisku ja visatakse ära, kogutakse kokku ja jagatakse inimestele, eelkõige abivajajatele," kirjeldas Allika.

Toidupanga juht Piet Boerefijn kommenteeris juhendit järgnevalt: "Täiendatud juhend "Toiduohutus annetamisel" annab selged juhised, milliseid reegleid peab järgima toitu päästes. Usume, et uue juhendi kasutusele võtmine suurendab ka toitlustusfirmade poolt tehtavaid annetusi kuna esimest korda on selgelt kirjas millist toitu tohib annetada. Uusi juhiseid järgides on toidupankadel oma tööd hea korraldada".

Ümber jagada võib toitu, mille:

· "parim enne" tähtpäev on möödunud;

· "kõlblik kuni" tähtpäev EI OLE möödunud, v.a juhul kui toode on külmutatud "kõlblik kuni" tähtpäeval;

· mille pakend ja/või märgistus on kannatada saanud, kuid toidu ohutus on tagatud sh kohustuslik toidualane teave on esitatud (nt muljutud pakendis toit).

Uuendanud juhend "Toiduohutus annetamisel" on kõigile kättesaadav ka ameti kodulehel.

Toidu ümberjagamise ja annetamise puhul tuleb meeles pidada, et toit mida ümber jagatakse peab olema tarbimiskõlbulik ja ohutus.

Allikas: Põllumajandus- ja Toiduameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.