Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Põllumajandus- ja Toiduamet Eesti meest võõrsuhkruid ei tuvastanud (2022-02-15 08:42:28)

Eelmisel aastal võeti Eestis müüdavast meest 49 proovi mee autentsuse tuvastamiseks. Kokku tuvastati viies tootes võõrsuhkruid, kõik tooted olid välismaist päritolu.

Põllumajandus- ja Toiduameti toiduosakonna peaspetsialisti Merle Laurimaa sõnul uuriti 2021. aastal 49 meeproovist võõrsuhkruid ehk lisatud suhkruid. "Proovidest kümme olid Eesti päritolu ja 39 välismaist päritolu meed. Proove võeti nii kauplustest, hulgiladudest, turult kui ka meepakenduskeskusest," kirjeldas Laurimaa.

"Viiel juhul tuvastati tootes võõrsuhkruid. Nii nagu ka varasemal aastal, siis Eesti meest võõrsuhkruid ei leitud, ehk tegemist oli välismaist päritolu toodetega. Tegemist on pettusega, kus tarbijat eksitakse. Neljal juhul kõrvaldati tooted müügilt ja ühel juhul oli toode läbi müüdud," selgitas Laurimaa. Tarbijatel, kes on kõnealustest partiidest endale tooteid soetanud, on õigus pöörduda kaebusega kaupleja poole, kust toode osteti.

Tooted, mis 2021. aastal sisaldasid võõrsuhkruid:

1) Vinnis erinevate lillede mesi, parim enne 03.08.2023, partii nr L219, 300 g purk. Euroopa Liidust ja väljaspoolt Euroopa Liitu pärit mee segu.

Mee maaletooja oli SANITEX OÜ. Mesi oli saadetud Eestisse Läti ettevõttest SIA Vinnis. Toode kõrvaldati müügilt.

2) 20g édesítöMagyar Virágméz Honey, parim enne 07.01.2023. Ungari mesi.

Mee maaletooja: Mogyi Eesti OÜ. Mesi oli saadetud Eestisse Ungari ettevõttest Molnár Lászlóné. Toode kõrvaldati müügilt.

3) VINNIS MESI, parim enne 28.06.2023, partii number L174, 500 g, Euroopa Liidust ja väljaspoolt Euroopa Liitu pärit mee segu.

Mee maaletooja oli AKTSIASELTS OG ELEKTRA. Mesi oli saadetud Eestisse Läti ettevõttest SIA Vinnis. Toode kõrvaldati müügilt.

4) MESI, parim enne 26.05.2023, partii number 260523.44, Euroopa Liidust ja väljaspoolt Euroopa Liitu pärit mee segu.

Toode oli pakendatud Eestis Esimesi OÜ tellimusel meepakenduskeskuses Pakimesi OÜ. Toode kõrvaldati müügilt.

5) Miód nektarowy FACELIOWY, 1200 g, parim enne 09.09.2023. Mee päritoluriiki ei ole etiketil märgitud, kuid märgitud on, et toodetud Poolas.

Mee maaletooja oli OÜ ARTMO-GROUP. Mesi oli saadetud Eestisse Poola ettevõttest Kosz Natury Edyta Rek. Tooted olid läbi müüdud.

2020. aastal võeti 50 meeproovi mee autentsuse tuvastamiseks ja nõuetele mittevastava tulemuse andis 8 proovi. 2020. aastal olid 16% uuritud proovidest nõuetele mittevastavad ja 2021. aastal olid 10% uuritud proovidest nõuetele mittevastavad. Seega olukord on natukene paremaks läinud.

Meele ei tohi lisada suhkruid, sest vastavalt mee määrusele on mesi looduslik magus aine, mida toodavad mesilased (Apis mellifera) taimede nektarist ning elusate taimeosade ja neist toituvate putukate eritistest, mida mesilased koguvad, seda endile eriomaste ainetega ühendades muundavad, kärjekannudesse paigutavad, seal kuivatavad ja ladustavad ning lõpuks sinna küpsema ja valmima jätavad. Lisaks tohib meele, mida turustatakse mee nimetuse all või kasutatakse toidu koostises lisada üksnes mett. Seega toodet, mis ei ole puhas mesi, ei tohi mee nimetuse all turustada.



Allikas: Põllumajandus- ja Toiduameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.