Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Toidutooted on taaskord oodatud Pääsukesemärgi konkursile (2022-02-14 09:07:41)

Eestist pärit toit paistab positiivselt silma, sest on Euroopa Toiduohutusameti seiretulemuste järgi üks maailma puhtamaid. Eurostati viimaste andmete järgi on Eesti põllumajandus ka euroliidu viie kõige vähem taimekaitsevahendeid kasutava riigi hulgas. Eestis toodetud puhta ja kvaliteetse toidu aitab poelettidelt üles leida Eesti tuntuim toidumärgis Pääsukesemärk.

"Viimasel ajal on üha raskem eristada kodumaist toitu imporditud toodetest. Tootjad ja maaletoojad näevad aina rohkem vaeva, et ka välismaal valmistatud toit jätaks kodumaise mulje. Veelgi keerulisem on saada aimu, kas toote valmistamisel on kasutatud kodumaist toorainet. Toiduletid on tulvil erinevaid toidutooteid ja tihti jääb töödeldud toidu puhul kasutatud tooraine päritolu tarbijale saladuseks. Pääsukesemärk on abiks Eestimaisest lihast, piimast, kalast, teraviljast või muust kodumaisest toorainest valmistatud toidu eelistamisel," ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige Meeli Lindsaar.

"Nüüd kutsumegi taas meie toiduettevõtteid taotlema oma toodetele Pääsukesemärki, et anda tarbijatele selge sõnum oma heade toidutoodete kodumaise päritolu ja kõrge kvaliteedi kohta," jätkas Lindsaar.

Põllumajandus-Kaubanduskoja kvaliteedisüsteemi eesmärgiks on tõsta esile tooted, mille valmistamisel on kasutatud Eestimaist põhitoorainet ning ühtlasi aidata tarbijal kodumaised toidutooted teiste seast üles leida. Tootjatele annab sõltumatu eksperthindamine saada toodete kohta objektiivset tagasisidet, mis säilitab ja parendab Eesti toidutoodete kvaliteeti.

Pääsukesemärgi puhul on lisaks tooraine kodumaisele päritolule ja valmistuskohale oluline ka kõrge kvaliteet. Tõestamaks, et toidutoode on pääsukesemärki väärt, eelneb märgi saamisele põhjalik ekspertide poolt läbi viidav hindamine. Juba Pääsukesemärki kandvaid tooteid kontrollitakse jooksvalt ka järelhindamise korras, mille käigus peavad ettevõtjad tõestama märgiga toodete jätkuvalt head kvaliteeti ja kodumaise tooraine kasutamist. Selline süsteem tagab toodete järjepideva kõrge kvaliteedi.

Pääsukesemärk on jätkuvalt kõige tuntum toidumärgis, seda tunneb 93% tarbijatest, kinnitab Konjunktuuriinstituudi poolt läbiviidud viimane, 2020. aasta uuring.

Pääsukesemärgiga toidu eelistaja näol on tegemist vastutustundliku tarbijaga. Eestimaisest toorainest valmistatud toidu eelistamine toetab kohalikku põllumajandust ja maaelu arengut. Kodumaist toorainet kasvatavad Eesti põllumehed ja tooteks vormivad kohalikud toidutööstused. Võib öelda, et pääsukesemärgiga toit on päris Eesti toit - nii sisult kui vormilt!

Toidutootjad saavad avaldusi Pääsukesemärgi taotlemiseks esitada 1. märtsini 2022.

Pääsukesemärgi taotlemise kohta leiab rohkem infot EPKK kodulehelt https://epkk.ee/tunnustatud-eesti-toit-ehk-paasukesemark/

Pääsukesemärgiga toodete kohta leiab rohkem infot kodulehelt: https://paasukesemark.ee/.



Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.