Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartu tähistab omariikluse põlistumise tänupäeva (2021-11-30 08:29:35)

Teisipäeval, 30. novembril saab Eesti Vabariigi vabana elatud päevade arv ühe võrra suuremaks kõigi nelja sõjalise okupatsiooni päevade koguarvust, mis on 18 950. Iga järgneva päevaga on meil iseseisva riigina elatud päevi rohkem kui okupatsiooniaega. Tartu linn tähistab omariikluse põlistumise päeva Vabadussõja monumendi Kalevipoeg juures teisipäeval kell 12, mil Tartu linnavolikogu esimees Tõnis Lukas ja Tartu linnapea Urmas Klaas viivad ausambale lilled ja küünlad.

Tartu raekoja lipumastides on omariikluse põlistumise päeval Eesti lipud ja keskpäeval kõlab raekoja kellamängu esituses "Hoia, Jumal, Eestit!" viis. Jaan Tõnissoni Seltsi liikmed viivad küünlad Jaan Tõnissoni ausamba ja tema Tartu kodumaja juurde ning kell 18 pühitsetakse Tartu Peetri kirikus mälestustahvel Enn Tartole.

"Eesti rahvas on mõnda aega defineerinud end liiga tihti läbi 700-aastase orjapõlve ja eelmisel aastasajal ka läbi nõukogude okupatsiooni. Aitab sellest - nüüd on põhjust kujuneda lõplikult riigirahvaks, igavese vabaduse ära teeninud rahvaks. Rääkida omal maal sirge seljaga eesti keelt ja pidada vaimset ning riiklikku iseseisvust loomulikuks asjade käiguks," ütles Tartu linnavolikogu esimees Tõnis Lukas.

Tartu linnapea Urmas Klaas lisas, et iga omariikluse põlistumisest järgnev päev suurendab meie rahva ja riigi tugevust ja vägevust. "Need päevad kohustavad meid igas oma teos ja mõttes kindlustama Eesti riigi tulevikku. Iga päev on Eesti päev, iga vabana elatud päev on meie auasi teenida Eestit," lausus Klaas.

Eesti omariikluse tänupäeva pühitsemise on algatanud kuus Eesti ajaloomälule pühendunud seltsi, neist kõige enam on ettevalmistustele keskendunud Eesti Muinsuskaitse Selts, Eesti Lipu Selts ja Kindral Johan Laidoneri Selts.

Tartu linn ja seltsid kutsuvad rahvast üles seda päeva meeles pidama, heisates teisipäeval, 30. novembril oma kodudele Eesti lipud.
 
 
Allikas: Tartu uudised

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.