Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Aastakonverentsil arutatakse "Kellele ja milleks on lihaveiseid vaja?" (2021-10-13 09:15:48)


Täna, 13. oktoobril 2021 Eesti Põllumajanduse Aastanäitusel toimuv Lihaveisekasvatajate aastakonverents 2021 kutsub kuulajaid kaasa mõtlema hetkel veisekasvatajate südameil olevatel teemadel. Ettekannete spekter puudutab nii globaalseid kui kohaliku tähtsusega teemasid. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja korraldatud konverentsi videoülekannet saab alates kell 13 jälgida siin: https://www.erm.ee/et/content/lihaveisekasvatuse-konverents-est.

"Lihaveisekasvatus on Eesti taasiseseisvumise algusest alates kiiresti populaarsust kogunud loomakasvatusharu ning loomade arvukus on jõudsalt kasvanud kuni viimase ajani. Kokku on Eestis registreeritud 16 lihaveisetõugu. Neist arvukamalt on esindatud hereford, aberdiin-angus ja limusiin. Loomade arvu ja tõulise väärtuse kasvu taga on paljuski tugeva katusorganisatsiooni Eesti Lihaveisekasvatajate Seltsi tegevus," ütles Eesti Lihaveisekasvatuse Seltsi esinaine Jane Mättik.

Viimasel ajal on lihaveiste arvukus Eestis aga hakanud kahanema. Kui 2020. aasta septembris oli PRIA andmetel Eestis registreeritud 85 785 lihaveist (sh. 33 141 amme), siis praeguseks on loomade arv kahanenud 1577 looma võrra, ulatudes 84 208 loomani (sh 32 602 amme). "Loomade arvu languse põhjustena võib nimetada loomapidamise karmistuvaid tingimusi ning madalaid toetuse määrasid, mis takistavad tootmiseks vajalike investeeringute tegemist," sõnas lihaveisekasvatajate juht.

"Aastakonverentsi läbiv teema on lihaveise ja looduse kooslus. Kavas on vaadelda veiste rolli ja selle olulisust keskkonnas laiemalt. Samuti kuuleme pikaaegse eduka lihaveisekasvataja arvamust selle kohta, millised tuuled on viimastel aastatel puhumas Eesti lihaveisekasvatuses," ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja arendusnõunik Triin Hallap.

Konverentsi esimeses pooles räägitakse keskkonna teemadel, keskendudes uuele Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika strateegiakavale. Arutletakse ka selle üle, milline on kohaliku veisekasvatuse jätkusuutlikkus. Eesti Maaülikooli loomakasvatuse magistrant Kerttu Keir tutvustab, milline on hetkel olukord bioturvalisusega Eesti lihaveisefarmides. Konverentsi lõpetab vestlusring "Kellele ja miks on lihaveised vaja?"

Konverentsi korraldamist toetab Euroopa Liit ja sellel osalemine on tasuta. Konverentsi päevakava leiab: https://epkk.ee/13-10-2021-epkk-lihaveisekasvatuse-aastakonverents-2021/.

TASUB TEADA

13.-14. oktoobrini 2021 toimub Eesti Rahva Muuseumis Eesti põllumajanduse aastanäitus EPA2021, mis toob kaheks päevaks Tartusse sektori tipptegijad. Aastanäituse osaks on sisukas seminariprogramm, mille raames toimub 40 seminari ja 5 konverentsi. Seminaride kava leiab http://epamess.ee/seminarid/.

13. oktoobri ennelõunal toimub aastanäituse raames rahvusvaheline konverents "Tõuloomade eksport - võimalused koostööks ja väljakutsed loomakasvatajatele". Konverentsist võtavad osa lisaks Eesti karjakasvatajatele Läti ja Soome põllumeeste esindajad. Vaata lisaks: https://epkk.ee/eesti-touloomade-aretus-on-joudnud-euroopa-tippu-ja-avanud-ekspordiks-uusi-turge/.



Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.