Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
PRIA septembrikuu e-infokiri (2021-09-28 09:03:54)

Oluline info

Veel viimaseid päevi saab esitada toetustaotlusi töötlemisele ning turustamisele suunatud kahes investeeringutoetuse meetmes


29. septembrini võtab PRIA vastu keskmise suurusega ettevõtjate ja suurettevõtjate põllumajandustoodete töötlemise ning turustamise investeeringutoetuse (MAK meede 4.2.2) ning tunnustatud tootjaorganisatsiooni ja tunnustatud tootjarühma põllumajandustoodete töötlemise ning turustamise investeeringutoetuse (MAK meede 4.2.3) toetustaotlusi.


Infoks seapidajatele


15. oktoobriks tuleb esitada 30. septembri seisuga peetavate sigade arv tegevuskohas.

Kõige mugavam on teavituseks kasutada PRIA iseteeninduskeskkonda e-PRIA. Pärast sisse logimist valida esindatav, keda soovitakse esindada. Seejärel valida menüüribalt "
Registrid", vajutada nupule "Alusta uut taotlust" ning valida taotluse liik "Sigade arvu teatamine".

Juhime tähelepanu, et iga seapidaja peab enda tegevusest konkreetses tegevuskohas ise teavitama.
Kui ühes hoones, rajatises või piiritletud alal peab sigu rohkem kui üks seapidaja, tuleb registrit antud tegevuskohas seapidamisega tegelemisest teavitada igal loomapidajal endal.

Tegevuskoht, kus 30.09.2021 seisuga sigu peetakse, peab olema registrisse kantud hiljemalt 30.09.2021.


Lisainfot leiab meie
kodulehelt.


Oktoobris saavad kalapüügitoodete töötlemisega tegelevad ettevõtted taotleda erakorralist toetust


6.-13. oktoobrini saavad kalapüügitoodete töötlemisega tegelevad ettevõtjad esitada taotlust COVID-19 puhangust tingitud erakorralise toetuse saamiseks. Taotlusvooru eelarve on 1 785 000 eurot.

Toetuse eesmärk on hüvitada kahju ettevõtjatele, kes saavad sissetuleku kala käitlemisest ning tegelevad kalapüügi- ja vesiviljelustoodete töötlemisega, täpsemalt Euroopa Liidu päritolu toiduks kõlbliku ahvenafilee turustamisega välisturgudel. Tegemist on erakorralise toetusega mageveekalade töötlemisega tegelevatele ettevõtetele suuremahulise toidukao ennetamiseks.

Toetust makstakse taotlejale, kes annab laovaru tasuta üle Eesti kaitse-, haridus-, kinnipidamis-, tervishoiu-, sotsiaalabi- või hoolekandesüsteemi asutusele, nende asutuste toitlustust korraldavale ettevõtjale või sellisele sihtasutusele või mittetulundusühingule, kelle põhikirjas sätestatud eesmärk on Eestis kodanikuühiskonna edendamine tasuta toiduabi organiseerimise kaudu.

Toetust makstakse riigiabina. Ühe taotleja kohta on maksimaalne riigiabimäär 270 000 eurot. Kui ühe taotleja kohta on riigiabi maksimaalne määr 270 000 eurot täitunud ja seetõttu talle selle raamistiku alusel abi anda ei saa, on tal siiski võimalik kalamajandusliku vähese tähtsusega abina saada kuni 30 000 eurot.

PRIA teeb taotluse rahuldamise otsused hiljemalt 8. detsembril 2021.
Toetuse maksmise otsus tehakse ja toetusraha kantakse toetuse saaja arvelduskontole 20 tööpäeva jooksul alates nõuetekohase maksetaotluse laekumisest.

Täpsemalt saab toetuse saamise tingimustega tutvuda PRIA kodulehe
toetuse lehel.




Noortaluniku toetust taotles 144 noort ettevõtjat


25. augustist 1. septembrini sai esitada
põllumajandusliku tegevusega alustava noore ettevõtja toetuse taotlusi.

Kokku esitati 144 taotlust toetuse summas 5 706 866 eurot. Eelarve käesolevaks aasta taotlusvooruks on 4 miljonit eurot. Vaata
siit, kui palju maakondade lõikes oli taotlejaid ja millised olid taotletud summad.

Toetust said taotleda kuni 40-aastased noored põllumajandusettevõtjad, kes alustavad esmakordselt oma põllumajandusliku tegevusega või kes võtavad üle vanema või vanavanema toimiva põllumajandusettevõtte. Maksimaalne toetussumma on taotleja kohta kuni 40 000 eurot.

PRIA moodustatud hindamiskomisjon viib läbi taotluste hindamise määruses sätestatud
hindamiskriteeriumide alusel. Hindepunktide põhjal moodustub paremusjärjestus ning toetused määratakse neile nõuetekohastele taotlustele, mille rahuldamiseks eelarvet jätkub. Esialgsed hindamistulemused avalikustatakse PRIA kodulehel hiljemalt 5. oktoobril 2021. aastal.

Otsused toetuse määramise või mittemääramise kohta kinnitab PRIA hiljemalt 24. novembril 2021. aastal.


Muudatused pindalatoetustega seotud e-teenustes


PRIA soovib, et klientide jaoks oleks suhtlus PRIAga võimalikult lihtne ning tegeleme pidevalt e-PRIA kliendisõbralikumaks muutmisega. 2022. aasta maikuuks soovime kõik pindalatoetuste taotlemisega seotud teenused viia uude e-PRIAsse.

Meil on hea meel teada anda, et seoses e-teenuste uuendamisega on
alates käesoleva aasta 24. septembrist uues e-PRIAs leitavad järgmised pindalatoetustega seotud lisateenused:

  • läbitud koolitused;

  • mahetunnustatuse andmed;

  • heinaseemne põldude põldtunnustamise andmed.

Investeeringute teostamisega seotud tähtaegadest


Investeeringutoetuste abil projektide elluviimiseks on toetuse saajatel reeglina aega kaks aastat alates PRIA poolt taotluse rahuldamisest. Millal tuleb taotluses lubatud tegevused ellu viia, on sätestatud maaeluministri määrustega. Mõne meetme konkreetse taotlusvooru osas on minister määrusi muutnud ja tähtaegu pikendanud, kuid programmperioodi 2014-2020 lõpu lähenedes muutuvad võimalused tähtaegu pikendada üha väiksemaks.

Toetuse saajad, kes on saanud taotluse rahuldamise otsuse, kuid teavad kindlalt, et siiski ei soovi planeeritud investeeringuid ellu viia, saavad toetusest loobuda, esitades sellekohase avalduse PRIAle. Avalduse esitamiseks ei pea ootama tegevuste elluviimise tähtaja saabumist. Avaldus tuleb esitada siis, kui on selgunud asjaolud, mis tingivad projektis planeeritud tegevuste teostamata jätmise ning on olemas kindel teadmine, et projekt jääb ellu viimata. Sellisel juhul on Maaeluministeeriumil veel võimalik vabanenud toetusrahad suunata teistesse taotlusvoorudesse. Seeläbi saame tagada Eestile Euroopa Liidu eelarvest eraldatud toetusrahade maksimaalse kasutuse.

Pane tähele! Tähtajad võivad taotlusvoorude lõikes erineda - palume kindlasti jälgida, millised on tähtajad konkreetse projekti elluviimiseks.
 
 
 
 
 
 

Palangas toimus Balti riikide ja Poola makseagentuuride konverents


Alates 2003. aastast on Eesti, Läti, Leedu ja Poola makseagentuurid igal aastal kohtunud, et omavahel kogemusi jagada. Makseagentuurides tehtav töö on suhteliselt sarnane, kuid kahtlemata on üksteiselt õppida nii töökorralduse, infotehnoloogilise arengu kui kliendisuhtluse osas.

Sel aastal oli võõrustajaks Leedu makseagentuur ja üritus toimus Palangas. Kõik neli makseagentuuri andsid põhjaliku ülevaate, kuidas korraldati töö COVID-19 pandeemia tingimustes ja millised olid pandeemia tõttu lisaks makstavad toetused. Üldiselt selgus, et tänu headele infosüsteemidele oli kõigis makseagentuurides võimalik töötajad viia osaliselt kodukontoritesse, kus ollakse üsna suuresti tööl siiani. Pandeemia tingimustes kasutatakse erinevaid tehnilisi lahendusi, et asendada võimaluste piires nii kohapealseid kontrolle kui taotluste vastuvõttu kontorites. Läti makseagentuur viis näiteks esmakordselt läbi suhteliselt suure hulga pindalatoetuse taotlejate puhul taotluste vastuvõtu telefoni teel. Ligikaudu 12 000 taotlejaga, kellel põldude piirid ja pindalad väga palju ei muutunud, suheldi telefonitsi. Telefonikõne lindistati ja selle alusel täitis infosüsteemis taotluse makseagentuuri töötaja.

 

 

 

Lõppenud, käimasolevad ja saabuvad taotlusvoorud

Vaata lõppenud voorude tulemusi siit

Vaata käimasolevate ja saabuvate taotlusvoorude infot siit


Käesoleva aasta toetuste planeeritud ajakava asub PRIA kodulehel.
Voorude kuupäevad täpsustuvad jooksvalt.

Vaata lõppenud voorude tulemusi siit

Vaata käimasolevate ja saabuvate taotlusvoorude infot siit


Käesoleva aasta toetuste planeeritud ajakava asub PRIA kodulehel.
Voorude kuupäevad täpsustuvad jooksvalt.

Uudiseid Maaeluministeeriumist


 Eestis hakatakse muutma piimatoodete säilimisaja märgistust
Uus seadus kaitseb tulevikus ebaausate kaubandustavade eest

 

PRIA maakondlike teenindusbüroode töökorraldus


Seoses COVID-19 kriisiga ning viiruse leviku tõkestamiseks teenindame PRIA maakondlikes teenindusbüroodes ainult eelnevalt aja broneerinud kliente. Palume aeg broneerida kas PRIA kodulehel või helistades tööpäevadel vahemikus 9.00-16.00 teenindusbüroode telefonidel.

PRIA teenindusbüroode teenindusaeg on esmaspäevast kolmapäevani kell 9.00-16.00. Büroo külastamisel tuleb kanda maski.
 
 
 
Allikas: PRIA uudiskiri

 

 

 

 

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.