Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maa-ameti kolmemõõtmelised ruumiandmed pälvisid auhinna (2021-09-13 08:22:46)


Esri 3D auhind


Tänavusel Esri kasutajate konverentsil valisid osalejad 2021. aasta GIS-teo auhinna vääriliseks Maa-ameti
tulemused kogu Eesti kolmemõõtmelise (3D) digitaalse kaksiku andmestiku loomisel ja avaandmetena kättesaadavaks tegemisel.

Tallinnas toimunud geoinformaatika ja kaardikoostamise tarkvara Esri kasutajate konverentsil "GIS - geograafia kaudu" pälvis aasta geoinformaatika ehk GIS-teo auhinna Maa-ametiGeo3D projekti tulemus, mis võimaldab näiteks detailselt tutvuda kogu Eestis paiknevate hoonetega iga nurga alt ja ruumiliselt visualiseerida nende ümbrust. Kolmemõõtmelisi andmeid saab vaadata kaardirakendusesning soovi korral laadida oma arvutisse geoportaalist.

Maa-ameti peadirektori asetäitja Artu Ellmann tõi välja, et suurandmete tootjana on Maa-ameti ülesanne pakkuda ruumiandmetel põhinevaid digitaalseid tooteid ja teenuseid nii laiale tarbijaskonnale kui ka erialaspetsialistidele. "Meil on hea meel, et meie tegemisi märgatakse ja tunnustatakse," lisas ta. "Eesti esimene avalikult kasutatav kolmemõõtmeline kaardilahendus on valmis, loodame, et see leiab laialdast kasutust nii loodusliku kui ka inimtekkelise keskkonna analüüsil ning planeerimisotsuste tegemisel. Lähiaastatel täieneb Maa-ameti 3D-andmete ja -teenuste portfell veelgi," rääkis Ellmann.

Alphagis juhatuse liige ja Esri konverentsi korraldaja Aivo Vard kommenteeris, et "Maa-ameti poolt kogu Eestit katva 3D-andmestiku loomine ja avaandmetena kättesaadavaks tegemine on väga oluline samm infoühiskonnas vajalike teenuste kättesaadavaks tegemisel. Kaasaegsete veebiteenustena on need 3D-andmed väga lihtsasti kasutatavad paljude haridusasutuste, omavalitsuste, riigiasutuste ja ettevõtete igapäevatöös ning leidnud kiiresti rakendust paljudes tähtsates eluvaldkondades ja ülesannetes."

Maa-ameti 3D-mudelid on loodud automaatse andmetöötlusega ameti kogutud aerolaserskaneerimise andmetest. Olemasolev 3D-kaardirakendus võimaldab 3D-andmeid asetada kasutaja jaoks tavapärasesse konteksti, kuvades neid koos Maa-ameti teistest kaardirakendustest tuttavate andmekihtidega, nagu näiteks katastripiirid ja maakasutuse kitsendused. Lisaks hoonetele on kaardirakenduses näha ka maapinna kõrgusmudel, teatud linnades aerolaserskaneerimise punktipilved ja modelleeritud taimkate. Samuti on loodud võimalus pärida hoone kohta andmeid erinevatest registritest. Hoonete kolmemõõtmelisi andmete puhul on tegemist avaandmetega, mida võib oma teenuste ülesehitamisel kasutada igaüks, aga vastavalt litsentsilepingu tingimustele.

Esri kasutajate konverents toimus 18. korda. Viimati pälvis Maa-amet aasta GIS-teo auhinna 2016. aastal geoportaali uuendamise eest.


Allikas: Maa-ameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.