Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Mitu Tartu linna haridushoonet saab päikesejaama (2021-08-26 08:11:10)


Päikesepaneelid Tartu kortermajadel

Tartu linn ehitab mitmele enda valduses olevale haridushoonele päikeseelektrijaama. Ehitust rahastatakse projekti SmartEnCity vahenditest.

"Kuigi linnavalitsus ostab tänasel päeval kõigiks oma tegevusteks sisse üksnes rohelist elektrit, oleme energia- ja kliimakavas seadnud eesmärgiks ka Tartus kohapeal taastuvatest allikatest elektri tootmise laiendamise," selgitas abilinnapea Raimond Tamm. "Linnale kuuluvate hoonete katustele rajatavad päikeseelektrijaamad aitavad ühest küljest saavutada meie keskkonnaeesmärke, aga teisalt võimaldavad ka nendes hoonetes elektrikuludelt kokku hoida."

Kuni 200 kW koguvõimsusega päikeseelektrijaamad projekteeritakse ja ehitatakse Tartu Kutsehariduskeskuse Kopli 1 ja Põllu 11 õppehoonetele ning lasteaia Klaabu Kummeli 5 hoonele. Tartu Loodusmaja hoonel asuvat päikeseparki laiendatakse. Enamuse toodetavast elektrienergiast kasutavad hooned oma tarbeks, ülejääv osa tarnitakse üldisesse elektrivõrku.

Eilsel linnavalitsuse istungil tunnistati linna hoonetele päikeseparkide projekteerimis- ja ehitustööde hankel edukaks Elpec Energy OÜ pakkumus kogumaksumusega 205 954 eurot.Tööde valmimise tähtaeg on 360 päeva lepingu sõlmimisest.

Nutika linnaosa ehk SmartEnCity projekt algas Tartus 2016. aastal ja selle käigus on liginullenergiahooneteks renoveeritud 18 kortermaja, mille korteritesse on paigaldatud targa kodu lahendused. Projekti toel on Tartu kesklinnas võetud kasutusele energiasäästlikud ja uuenduslikud lahendused kaugküttes, tänavavalgustuses ja taastuvenergia kasutamises. SmartEnCity projekti rahastatakse Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni raamprogrammist Horisont 2020.

Allikas: Tartu uudised


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.