Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Peipsi järve jõuab iga aastaga vähem reostust (2021-06-11 09:59:09)

Tänu mahukatele investeeringutele puhastusseadmetesse suubub Peipsi järve aasta-aastalt aina vähem reostust, nentis Eesti-Vene piiriveekogude kaitse ja säästliku kasutamise ühiskomisjoni veeressursside kompleksse haldamise töörühm.

Ühiskomisjoni Eestipoolse juhi Keskkonnaministeeriumi asekantsleri Harry Liivi sõnul on viimase 15 aastaga muudetud puhastusseadmed oluliselt tõhusamaks. Tänu sellele näitavad fostori, lämmastiku ja heljumi koormused Peipsi järvele vähenemistendentsi.

"Reoveepuhastite tõhususe suurendamisse on viimastel aastatel väga palju investeeritud - ainuüksi aastatel 2017-2020 ületas investeeringute summa 25,2 mln eurot. Pealegi suudab nüüd näiteks Tartu linna reoveepuhasti eemaldada üle 99% saasteainetest. Tartus on lisaks ühiskanalisatsioonivõrguga liitunud 99% linna elanikkonnast. Kuna suurte linnade reoveepuhastid on korras, tegeldakse aina rohkem väiksemate alevike ja külade kanalisatsioonisüsteemide ning kohalike reoveepuhastite kordategemisega. Näiteks 2020. aastal investeeriti Narva jõe piiriülese vesikonna reoveepuhastitesse kokku 10,5 mln eurot," lausus Liiv.

Eesti-Vene piiriveekogude kaitse ja säästliku kasutamise ühiskomisjoni seire, hinnangu ja rakendusuuringute töörühma Eesti poolse juhi Reet Talkopi sõnul on siiski jätkuvalt probleemiks Peipsi järve eutrofeerumine. "Eesti poolel on küll punktreostusallikate mõju oluliselt vähenenud, ometi jõuab põldudelt järve endiselt lämmastikku ja fosforit," märkis ta.

Uusi reoveepuhasteid on rajatud ka Vene poolel, kuid eelnevate aastakümnete jooksul on Velikaja jõe suudme ja Peipsi järve põhjasetetesse kuhjunud toitaineid, mis lähevad kergesti uuesti ringlusse.

Eesti tutvustas veeressursside töörühma koosolekul Vene poolele ka uue 2021-2027. a veemajanduskava koostamise põhimõtteid. Vastavalt EL vee raamdirektiivile tuleb ELi territooriumist väljapoole ulatuva rahvusvahelise valglapiirkonna kava selle riigiga kooskõlastada. Narva jõe vesikond ongi just sellise valglapiirkond, sestap andis Eesti pool ülevaate uuest 2021-2027 veemajanduskavast ning tutvustas veemajanduskava üleujutuste riski ennetamise, kaitse- ja negatiivse mõju vähendamise meetmeid.

Iga-aastaselt kogunev seiretöörühm võtab vaatluse alla Peipsi järve, Narva jõe ja Narva veehoidla ning Peipsi järve suubuvate jõgede veekvaliteedi ja veekogude ökoloogilise seisundi, mille aluseks mõlema poole riikliku seire, uuringute ja ühisekspeditsioonide andmed.

Eesti-Vene piiriveekogude kaitse ja säästliku kasutamise ühiskomisjoni veeressursside kompleksse haldamise ja seire, hinnangu ja rakendusuuringute töörühmade koosolekud leidsid aset eelmisel nädalal.



Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.