Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Põllumajandus- ja Toiduamet: taimekaitsetöödel tuleb järgida nõudeid (2021-05-31 08:33:54)

Taimekaitse kõrghooaeg on alanud. Taimekaitsevahendite kasutamine peab olema hoolikalt läbi mõeldud ning kasutada on lubatud üksnes Eestis registreeritud ja konkreetseteks tõrjetöödeks mõeldud taimekaitsevahendeid. Pritsimistöid ei tohi teha, kui õhutemperatuur on kõrgem kui 25°C ja tuule kiirus suurem kui 4 m/s. Putukate kaitsmise eesmärgil ei tohi mingil juhul päevasel ajal pritsida õitsvaid taimi.

Järgimiskohustus kehtib nii professionaalsetele põllumeestele, hobiaednikele, karuputke tõrjujatele, haljastajatele kui ka raud-ja maanteede hooldajatele ning teistele mittepõllumajanduslikel aladel taimekaitsevahendite kasutajatele.

"Majandus- ja kutsetegevuses tohib taimekaitsevahendeid kasutada ainult professionaal, kes on läbinud vastava koolituse ja omab kehtivat taimekaitsetunnistust," räägib Põllumajandus- ja Toiduameti taimekaitse ja väetiste osakonna peaspetsialist Riina Pärtel, lisades, et taimekaitsetunnistust peab omama ka avalikus kohas tõrjetööde tegija.

Niisamuti järgib Pärtli sõnul professionaalne kasutaja head taimekaitsetava, integreeritud taimekaitse põhimõtteid ja peab kasutatud vahendite kohta arvestust.

Taimekaitsetunnistuseta võivad vabamüügis olevaid taimekaitsevahendeid kasutada hobiaednikud koduaias ja oma tarbeks kasvatatavatel kultuuridel. "Ka sel juhul tuleb rangelt järgida kõiki ohutusnõudeid, et mitte ohtu seada ennast, oma lähedasi ja ümbritsevat keskkonda," juhib taimekaitse ja väetiste osakonna peaspetsialist tähelepanu.

Kasutada on lubatud üksnes Eestis registreeritud ja konkreetseteks tõrjetöödeks mõeldud taimekaitsevahendeid vastavalt kasutusjuhendile. Pärtli sõnul puudub registreering üldjuhul kolmandatest riikidest ja ka teistest EL-i riikidest toodud või interneti teel tellitud vahenditel. "Turule mittelubatud taimekaitsevahendi puhul ei ole teada nende mõju inimesele, loomadele, keskkonnale ning seetõttu võib nende kasutamine põhjustada pöördumatuid kahjusid. Samuti võib keelatud vahenditega töödeldud saak ohustada tarbija tervist."

Pritsimistöid ei tohi teha, kui õhutemperatuur on kõrgem kui 25°C ja tuule kiirus suurem kui 4 m/s. Arvestada tuleb ka tuule suunda lähedal asuvate objektide suhtes, et ära hoida nende võimalik saastumine.

Mesilaste ja teiste kasulike putukate kaitsmise eesmärgil kehtib Eestis juba aastaid õitsvate taimede pritsimise keeld. "Seda nõuet peaks arvestama ka sipelgatõrjevahendi puistamisel koduaias," märgib Pärtel, lisades, et õitsvatele taimedele sattunud vahendiga puutuvad kokku ka tolmeldajad ja selline kokkupuude on neile suureks ohuks. "Erandina võib õitsvaid taimi pritsida ainult siis, kui taimekaitsevahendi kasutusjuhendil on vastav märge," jätkab ta. Sellisel juhul võib taimekaitsevahendit kasutada varahommikusel või hilisõhtusel ajal, mil mesilased ega teised tolmeldajad ei lenda (kell 22.00-05.00).

Taimekaitsevahendite pinna- ja põhjavette sattumise vältimiseks on oluline kinni pidada veekaitsevööndis kehtivatest piirangutest ning kõigist teistest kasutuspiirangutest.

Taimekaitsetööde tegemise ajal on kohustuslik kasutada isikukaitsevahendeid. Taimekaitseseade peab olema töökorras ja läbinud tehnilise kontrolli.



Allikas: Põllumajandus- ja Toiduameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.