Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaminister kutsub erametsaomanikke riigimetsas alanud raierahuga ühinema (2021-04-19 08:22:04)

15. aprillist kuni 16. juunini kestev raierahu on riigimetsas saanud traditsiooniks. Keskkonnaminister soovib, et erametsaomanikud järgiksid riigi eeskuju.

"Looduskaitseseadus keelab lindude pesitsusajal lindude häirimise ja pesade hävitamise ja see on täitmiseks, plaanitakse raietöid siis metsas või linnas," tuletas raierahu vajalikkust meelde keskkonnaminister Tõnis Mölder.

Looduskaitseseaduse § 55 lõige 61 sätestab, et lindude pesitsusajal lindude häirimine ja pesade hävitamine on keelatud. Samuti peetakse riigimetsas üldist raierahu vahemikus 15.04-15.06, sõltumata metsa kaitserežiimist. Kevadine raietööde peatamine on riigimetsas saanud traditsiooniks, Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) on vabatahtlikult kevadsuvist raierahu pidanud alates 2002. aastast. Raierahu kehtestamisega välditakse eelkõige vanades metsades elavate lindude ja loomade häirimist sigimisperioodil. Nii nagu eelnevatel aastatel, ei tee RMK ka sellel aastal raierahu ajal korralisi raieid, keskendudes peamiselt uue metsapõlve rajamisele.

Erametsaomanike harimiseks ja teavitamiseks on Keskkonnaministeerium välja andnud soovitused koos juhendmaterjaliga kevadsuviste raiete ajal metsas toimetamiseks. Juhend "Märka lindu" toonitab seaduse järgimise vajalikkust ning ühtlasi on tegemist üleskutsega metsaomanikele märgata linde ja vältida kevadsuvisel ajal raiet. Juhendist leiavad metsaomanikud täiendavat teavet lindude ja linnustiku uuringute kohta. Juhendmaterjal on leitav siit.

Metsaomanikud peavad raiete teostamisel arvestama kehtiva õigusega, seega metsas, kus on tuvastatud lindude pesitsemine, ei tohi pesitsusajal raieid teha või tuleb neid raiuda viisil, et linnud saaksid pesitsuse edukalt lõpetada.

"Tulevikus raierahu pidamine laieneb. Oleme ette valmistamas Vabariigi Valitsusele esitatavat seadusemuudatust, mis kehtestaks alates järgmisest aastast raierahu kaitstavatel aladel", ütles Tõnis Mölder. "Looduskaitseseaduse muudatustega nähakse ette 15. aprillist 15. juulini kestvat linnurahu kaitstavatel aladel kui linnustiku ja ka muu loodusliku mitmekesisuse seisukohast just kõige olulisematel aladel. Lisaks on täiendatud loodusliku linnustiku kaitse sätteid, lisades sinna nõude, et tegevuste kavandamisel ja elluviimisel, sealhulgas raidmete purustamisel ja teisaldamisel, tuleb vältida looduslikult esinevate lindude häirimist ning pesade ja munade hävitamist ja kahjustamist või pesade kõrvaldamist."



Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.