Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Valitsus kinnitas Tillniidu ja Mullutu-Loode kaitseala uued eeskirjad (2021-04-16 08:15:51)

Valitsuses kiitis heaks Tillniidu looduskaitseala moodustamise Rapla- ja Järvamaal ning Mullutu-Loode looduskaitseala moodustamise Saaremaal. Mõlemal juhul liidetakse varem kaitse all olnud alad üheks tervikuks ja kinnitatakse uued kaitsekorrad.

Tillniidu looduskaitseala oli ka varem kaitse all kui väike-konnakotka ja must-toonekure püsielupaik. Nüüd liidetakse sinna ka hävimisohus olevad laane-,salu-, ja soovikumetsad. Kaitseala maa tsoneeritakse sihtkaitsevööndisse, sest kõige rohkem ohustaks sealseid väärtusi metsa majandamine ja kuivendustööd.

I kaitsekategooria liikide hulka kuuluvad must-toonekured on ohualtis seisus. Nende elupaigad on eelkõige vanad, vähese häirimise ja soodsate toitumispaikadega looduslikult mitmekesised metsamassiivid.

Väike-konnakotkas on üks Euroopa kõige arvukamatest kotkastest, kuid vaatamata sellele peetakse liiki ohustatuks, sest tema areaal ja arvukus on eelmise sajandiga võrreldes vähenenud. Väike-konnakotka praeguseks arvukuseks Eestis võib hinnata 500-600 paari.

Eestis vähe säilinud metsakoosluste kaitseks moodustatud Tilliniidu looduskaitseala asub Rapla maakonnas Kehtna vallas Kastna ja Koogiste külas ning Järva maakonnas Türi vallas Jõeküla ja Kändliku külas. Kaitseala pindala on 403,7 ha, millest 7,2 ha asub eramaal ja 396,5 ha riigimaa

Mullutu-Loode looduskaitseala moodustatakse olemasolevast hoiualast, millega liidetakse kolm väiksemat, sellega piirnevat kaitstavat loodusobjekti ja kolm merikotka püsielupaika.

Kaitstavat ala laiendatakse. Mullutu-Loode looduskaitseala pindala on 5992,4 ha, sealjuures sihtkaitsevööndis 5560,4 ha ja piiranguvööndis 432 ha. Kaitsealast ligikaudu 1171 ha moodustab veeala. Veealast enamik jääb sihtkaitsevööndisse. Uut ala lisandub 8 ha merikotka pesapaiga tõttu, mis arvatakse sihtkaitsevööndisse.

Ala moodustatakse rannikulõukate ja veeökosüsteemide, veelindude rahvusvahelise tähtsusega rändepeatus- ja pesitsuspaikade, looduslikke ja poollooduslikke koosluste, kaitsealuseid liikide ning nende elupaikade kaitseks..

Kaitse-eeskirjaga on inimestel lubatud alal viibida, korjata seal marju, seeni ja muid metsa kõrvalsaadusi kõikjal, välja arvatud määrusega sätestatud juhtudel. Kaitseala veealal on lubatud sõita ujuvvahendiga, välja arvatud Linnulahel ja Paadla lahel.

Mullutu-Loode looduskaitseala asub Saare maakonnas Saaremaa vallas Hirmuste, Kogula, Kõrkküla, Laheküla, Mullutu, Mändjala, Paevere, Parila, Põlluküla, Pähkla, Suur-Randvere, Tõlli, Ulje, Unimäe ja Vennati külas, Nasva alevikus ning Kuressaare linna territooriumil.



Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.