Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Välguseire jätkub endise hooga (2021-04-16 08:02:02)

2019. aastal paigaldati Tartu-Tõravere meteoroloogiajaama Met Office eksperimentaalne äikesedetektor LEELA, mis on üks seitsmest praeguseks paigaldatud andurist Euroopas. Eelmisel nädalal allkirjastas Keskkonnaagentuuri direktor Taimar Ala koostöölepingu pikendamise 3 aastaks.

"Andmed liiguvad otse Met Office serverisse. Kuna tegemist on jätkuvalt seadmete testimise perioodiga, siis andmeid veel ei avalikustata. Küll aga on nad tulevikus sisendiks Ilmaprognooside ja hoiatuste koostamisel ja ka äikesekliima uurimisel." kommenteeris Keskkonnaagentuuri direktor Taimar Ala.

Keskkonnaagentuuril endal on kaks Vaisala äikesedetektorit, mis kuuluvad Põhjamaade äikesedetektorite võrgustikku NORDLIS. Esimene paigaldati 2005. aastal Tartu-Tõravere meteoroloogiajaama ja teine 2017. aastal Lääne-Nigula meteoroloogiajaama.

2020. aastal registreeris NORDLIS välgudetektorite võrgustik Eestis kokku 31082 pilv-maa välku. See on 14% rohkem perioodi 2005-2019 keskmisest. Teist aastat järjest on pilv-maa välgulöökide arv ületanud 30 tuhande välgu aastas.Kogu Eesti peale oli 2020. aasta äikesehooajal kokku 65 äikesepäeva.

Selle aasta esimene välgulöök registreeriti 7. aprillil Võsu kandis.

Äikesest saavad peagi meile märku anda ka kõik vabatahtlikud vaatlejad. Lähiajal näeb ilmavalgust riiklik ilmaäpp ILM+, mille kaudu saab lisaks muudele ilmavaatlustele registreerida ka oma äikesevaatlused, mis ametlikku äikesekaarti aitavad täiendada.


Pildil on Lääne-Nigulas asuv Keskkonnaagentuuri äikesedetektor.
Foto: Keskkonnaagentuur



Allikas: Keskkonnaagentuuri pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.