Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti uurib Taani jäätmete liigiti kogumise märgistust (2021-04-14 08:17:32)

Pildil on Eestis kasutusse võetud jäätmemärgised, mis jäävad samaks.


Põhjamaade Ministrite Nõukogu (PMN) Eesti esinduse, SA Things ja Keskkonnaministeeriumi koostööprojektis uuritakse võimalusi, kas ja kuidas võtta Eestis kasutusele Taani jäätmete liigiti kogumise piktogramme ehk märgistusi.

Aastal 2019 loodi Keskkonnaministeeriumi, tootjavastutusorganisatsioonide, kohalike omavalitsuste ja jäätmekäitlejate koostöös sildid pakendijäätmetele, köögi- ja sööklajäätmetele, vanapaberile ja segaolmejäätmetele. "Selle projekti tulemusel loodud piktogrammid on juba üle Eesti aktiivselt kasutusele võetud," kinnitas keskkonnaminister Tõnis Mölder.

Näiteks on piktogrammid liigiti kogumise juhendites ja konteinerite märgistamisel kasutusele võtnud Eesti Pakendiringlus OÜ, Tootjavastutusorganisatsioon OÜ ja Eesti Taaskasutusorganisatsioon MTÜ. Samuti kasutavad neid kohalikud omavalitsused, Ragn Sells AS, mitmed ülikoolid, kaubandusketid ja ürituste korraldajad.

"Meie projekt annab võimaluse teha järgmine samm ühtse pildikeele loomiseks jäätmete liigiti kogumisel, olles näiteks abiks ohtlike ja elektroonikajäätmete sorteerimisel," sõnas SA Things tegevjuht Kristiina Kerge. Ta lisas, et aluseks on Taanis loodud ja Rootsis täiendatud piktogrammid ning Eestis võetakse esmalt kasutusele need, mis sobivad meie jäätmete liigiti kogumise süsteemiga.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse nõuniku Madis Tilga sõnul soovitakse analüüsida, kui suur roll on piktogrammidel jäätmete sorteerimise täiustamisel.

"Soovime saada jäätmetest kätte rohkem puhtaid materjale ja suunata need ringlusse. Seega peame analüüsima, kuidas saavad piktogrammid sellele kaasa aidata ja kuidas neid kõige tõhusamalt rakendada," sõnas Tilga.

Äsja valminud analüüs soovitab jätta muutmata pakendite, biojäätmete, vanapaberi ja segaolmejäätmete märgistused, mis on Eestis juba kasutusel, ning liikuda edasi Taani ja Rootsi süsteemi ohtlikele ja elektroonikajäätmetele mõeldud märkidega, luues neile siinsetele oludele vastava disaini, mida saaks kasutada poodides (sisetingimustes) ja jäätmejaamades (välitingimustes) liigiti kogumiseks.

Eesti, Läti ja Leedu ühisprojekt käivitus 2021. aasta veebruaris, kestab ühe aasta ning Eestis on selle juhtpartner SA Things, mille tegijad on tuntud ka Kuhuviia.ee keskkonna loojatena. Projekti põhirahastaja on Põhjamaade Ministrite Nõukogu.

Jätkuprojekt võimaldab levitada Taani piktogrammide süsteemi parimaid kogemusi Põhja- ja Baltimaade regioonis laiemalt ning soodustab heade jäätmekäitlustavade kasutuselevõttu. Projekt on otseselt seotud Põhjamaade Ministrite Nõukogu tegevusplaanis Vision 2030 seatud eesmärgiga soodustada ring- ja biomajandust, kestlikku ja konkurentsivõimelist tootmist, kestlikke toidusüsteeme ning ressursitõhusaid ja mittemürgiseid tootmistsükleid.

Aprillis on kavas arutelud tootjavastutusorganisatsioonide, jäätmejaamade ja kohalike omavalitsuse esindajatega, et panna paika jäätmete liigid, mille tähistamiseks saaks kasutada Taani ja Rootsi märgistust.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.