Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
RMK otsib unikaalsete poollooduslike koosluste hooldamiseks rentnikke (2021-03-11 08:29:12)

 
Need veised hooldavad Võrsna loopealset Saaremaal.
Pildistas Ants Animägi

RMK annab ka tänavu riigimaal kasutusse poollooduslike kooslustega maatükke, mis vajavad eripalgelisi taastamis- ja hooldustöid, et säilitada Eesti pärandkooslustele omane liigirikkus.

Esimene valikpakkumine sisaldab 230 maatükki, kokku üle 1700 hektari. Kõige rohkem antakse sel aastal kasutusse ranna- ja luhaniite, aga ka näiteks 65 hektarit puisniite ja -karjamaid. Suurim rendile pakutav maatükk on ligi 180 hektarit ja asub Tartumaal Alam-Pedja looduskaitsealal. Väikseim maatükk on 0,14 hektariline laid Läänemaal. Pakkumiste esitamise tähtaeg on 18.03.2021 kell 12.00. Lisaks toimub teine valikpakkumine aprillis.

"Kõige populaarsemad on puisniidud, neile leiame rentnikud kiiresti. Seevastu keerulise ligipääsuga või liigniiskusest raskendatud elupaigatüüpidele on hooldajate leidmine raskem," ütles RMK looduskaitseosakonna spetsialist Saima Uusma.

Maade kasutusse andmisel eelistatakse rentnikke, kes on ka varem sama maatükki hooldanud. Teises järjekorras antakse eelis maatükiga külgneva maa kasutajatele. Kuna poollooduslike koosluste hooldamine ei ole tavapärane majandustegevus, siis maade kasutusse andmisel turuhinnast lähtuvat rendi alghinda ei määrata.

Koroonaviirusest põhjustatud olukorra tõttu on RMK kontorid avalikkusele suletud, seega tuleb pakkumised saata posti teel. Kõik uued ja senised poollooduslike koosluste hooldajad on oodatud oma huvist märku andma selleks loodud kaardirakenduse kaudu, mis on leitav RMK kodulehelt http://maaoksjon.maaamet.ee/rmk/loginid.php.

"Poollooduslike või teisisõnu pärandkoosluste niitmine ja loomadega karjatamine on vajalik selleks, et need alad kinni ei kasvaks. Poollooduslikke kooslusi kasutusse andes hoiame lisaks kaunitele maastikele ja liigirikkusele ka maapiirkondades elavaid inimesi, pakkudes neile võimalust oma majandustegevuse mitmekesistamiseks," selgitas Uusma. "Samuti väärivad need alad taastamist ja hooldamist nii oma kauni ilme kui tähelepanuväärselt kõrge liigirikkuse tõttu. Näiteks võib leida hooldatud puisniidu ühelt ruutmeetrilt üle 50 erineva liigi soontaimi."

RMK hallataval riigimaal leidub poollooduslikke kooslusi 33 700 hektaril, millest ettevõtjatele on antud kasutamiseks 24 370 hektarit riigimaad.

Täpsema info valikpakkumiste toimumise, tingimuste ja maatükkide kohta leiab RMK kodulehelt https://www.rmk.ee/organisatsioon/kuulutused-1/riigivara-1.



Allikas: RMK pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.