Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti osaleb kõrgetasemelisel kliimamuutustega kohanemise kohtumisel (2021-01-25 08:54:41)

Täna, 25. jaanuaril leiab virtuaalselt aset rahvusvaheline kliimamuutustega kohanemise kohtumine, kus riigijuhtide ja ministrite kõrval saavad sõna ÜRO endine peasekretär Ban Ki-Moon, Bill & Melinda Gatesi Fondi kaasasutaja Bill Gates ja Rahvusvahelise Valuutafondi juht Kristalina Georgieva jt.


Eestit esindab Keskkonnaministeeriumi kantsler Meelis Münt, kes osaleb videosõnumiga ministrite dialoogis, kus keskendutakse laiema üldsuse ja riikide kliimamuutuste alastele jõupingutustele, mis aitavad riikidel ja regioonidel kliimamuutuste mõjuga kohaneda.

Mündi sõnul vajavad just linnad kiiremas korras nutikaid lahendusi äärmuslike ilmastikuoludega toimetulekuks, sest seal on elanikud ja infrastruktuur suuremas ohus. "Kliimamuutustega toimetulekuks peavad linnad muutuma keskkonnasõbralikumaks ning igati tuleks soosida ka linnaloodust. Eesti on küll edukalt taastanud soid ja poollooduslikke kooslusi, kuid linnade elurikkuse suurendamisel on meil veel teistelt palju õppida," lausus Münt.

Siiski on ka Eestis käimas mitmeid projekte ja algatusi, mis aitavad linnadel kliimamuutustega kohaneda. Näiteks lõpeb veebruaris TalTechi juhitav Interregi tarkade sademeveelahenduste projekt NOAH, mis aitab linnadel toime tulla ekstreemsetest ilmastikuoludest tingitud üleujutustega. Eesti-Soome ühisprojekt Targa linna tippkeskus muudab aga Eesti linnad nutikamaks ja viib teadusarendustegevuse uute lahenduste kaudu Eesti linnade elanikeni. Eesti Teadusagentuur on toetanud kaugseire projekti, mille eesmärgiks oli kaugseire andmete laiem kasutuselevõtt avalike teenuste paremaks muutmiseks, demonstreerides satelliitandmete tarvitamist maastikutulekahjude, üleujutuste, põllumaa kasutuse ning ehitiste jälgimiseks. Linnalooduses on headeks näideteks aga mesilastarud Tallinna kesklinna hoonete katustel, Paljassaares ja Pärnus ennast sisse seadnud linnaveised ning Koplis ja Lasnamäel elanikke rõõmustavad kogukonnaaiad.

Esmaspäevase kohtumise tulemusel oodatakse riikidelt praktilisi samme kliimamuutuste mõjuga kohanemisprotsesside kiirendamiseks. Kavas on algatada ka laiahaardeline kohanemismeetmete kava (Adaptation Action Agenda) ehk teekaart üleminekuks kliimamuutuste mõjule vastupidava tulevikuühiskonna suunas.

Kohtumise korraldab Globaalne Kohanemise Keskus (Global Center on Adaptation), mille eesistuja on ÜRO endine peasekretär Ban Ki-Moon. Kohtumisele kaasatakse avalikku sektorit, erasektorit ja vabaühendusi. Keskendutakse parimate praktikate ja teadmiste jagamisele, et kiirendada kohanemise alast tegevust. Üritus sillutab teed ka novembris Šotimaal Glasgows toimuvale ÜRO kliimamuutuste raamkonventsiooni osapoolte 26. konverentsi (COP26) õnnestumisele.

Kohtumise kohta saab täiendavat infot: https://www.cas2021.com/



Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.