Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eestis avastati uus kiililiik: paju-lõunakõrsik (2020-10-05 08:27:51)


Pildil on isane paju-lõunakõrsik (foto: Indrek Tammekänd)

Septembri lõpus sattus Keskkonnaagentuuri Kabli linnujaama mõrdpüünissese lisaks arvukatele lindudele ka uus kiililiik, kaks isast paju-lõunakõrsikut (Chalcolestes viridis)- tegemist on Eesti jaoks uue, lõunapoolse liigiga, kelle lähimad pesitsusalad jäävad Lätti.

Viimati leiti Kabli linnujaamast Eestile uus kiililiik 2017. aastal, kui linnumõrrast püüti mitmeid lõuna-kõrsikuid (Lestes babrbarus). Kiilid on head indikaatorrühmaks, kes kajastavad kliimamuutuste kiiret mõju elustikul. Nii on Eestis on viimasel kümnendil lisandunud kiilifaunasse kuus lõunapoolse levikuga liiki.

"Oli aja küsimus, millal see liik meile jõuab. Korra juba kanti paju-lõunakõrsik Eesti kiilinimestikku, kuid hilisema määrangu järgi osutus leitud isend harva esineva väikekõrsiku vormiks." selgitab Keskkonnaagentuuri linnuspetsialist Jaak Tammekänd.

Paju-lõunakõrsikul on teistest kiililiikidest erinev munemiskäitumine. Kui kiilid munevad oma munad vette, veetaimede kudedesse või samblasse, siis selle liigi emane paigutab oma munad veekogu kaldal kasvavate pajude vee kohale ulatuvate pajuokste sisse. Munast kooruvad vastsed kukkuvad nii otse vette. Et selline tegevus jätab pajuokstele jälje, on seda kiililiiki võimalik tuvastada ka kahjustuste järgi pajuoksal.

Eesti jaoks uue kiililiigi avastas ja määras loodushuviline Indrek Tammekänd ning fotode põhjal kinnitas määrangu õigsust kiililiste ekspert Mati Martin.


Allikas: Keskkonnaagentuuri pressiteade 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.