Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Looduse Omnibussi retked (2020-10-02 06:47:47)


1. retk. Hendrik Relve maailma uhkemad loomad, LAFi Naljakad looduspildid ja Robert Jürjendali kontsert

Loodusõhtu Rahvusraamatukogus


Esmaspäeval 5. oktoobril kell 18.00.

Looduse Omnibussi loodusõhtute 22.sügishooaeg algab Looduse Aasta Foto võistluse Humoorikas looduspilt võitjate tunnustamisega. Vaatame parimaid pilte ning jagame Lõbusaid Hunte. Loodusõhtu peaesinejaks on Rändaja Hendrik, kes viib meid huvitavale pildiretkele ning jagab eredaid elamusi kokkupuudetest maailma loomadega. Hendrik jutustab meile põnevatest loomajuhtumitest Antarktikas, Arktikas, Aasias, Aafrikas, Austraalias ja Ameerikas. Kohtume suurte imetajate, lindude ja roomajatega, kellele on õnnestus pääseda tavatult lähedale, nii füüsilises kui vaimses mõttes.

Helipilte loob ja õhtu seob tervikuks kitarrist Robert Jürjenda.

Kohal on kirjastus Varrak ja soodsalt saab osta Hendrik Relve uut raamatut "Minu elu uhkemad loomad".

Läheneb võistluse Looduse Aasta Foto 2020 tööde esitamise tähtaeg. Kutsume kõiki osalema.

Sissepääs täiskasvanutele 5 eurot, ,pensionäridele ja tudengitele 3 eurot, õpilastele ja lastele tasuta.

Looduse Omnibussi ettevõtmisi toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Jälgime raamatukogus ohutusreegleid ja Terviseameti soovitusi.

Soovitame kasutada maski või salli. Olemas on käte desinfitseerimisvahend.



___________________________________________

2. retk. "Linnast maale: reis kolhoosiaega VI". Nostalgiaretk Laura Ingerpuuga Lääne-Virumaale

Laupäev 10. oktoober 2020

2019. aasta sügisest kuni 2020. aasta talveni toimub Eesti Vabaõhumuuseumi ja Looduse Omnibussi koostöös kuus avastusretke Eesti maapiirkondadesse, mis tutvustavad ajaloo- ja ehituskunstihuvilistele nõukogudeaegset maa-arhitektuuri ja eluolu. Väljasõitudel näeme nii ainulaadseid arhitektuuripärleid kui ka tüüpprojektide järgi valminud ehitisi, mis ilmestavad nõukogude loosungit erinevuste kaotamisest maa ja linna vahel. Bussireisid on osaks Eesti Vabaõhumuuseumi uue eksponaathoone - 1964. aastal ehitatud kolhoosi kortermaja - avamiseks valmistumisel.

10. oktoobril 2020 toimub väljasõit Lääne-Virumaale. Reisijuhiks on arhitektuuriajaloolane Laura Ingerpuu. Tegemist on sarja reisid kolhoosiaega viimase väljasõiduga.

Päeva esimese peatuse teeme vanas mõisasüdames Essus, kuhu 1940. aastate lõpus kerkis kolhoosi Õitseng keskus. Kolhoosikeskuse rajamine mõisamajandisse, kus sai ära kasutada vanu mõisaehitisi, oli väga levinud üle Eestimaa. Kolhoosi Õitseng kontor-klubi, olles ehitatud vana mõisahoone külge, on loonud väga omapärase koosluse nõukogude- ja mõisaajastu arhitektuurist.

Essust sõidame edasi Pajustisse, kus omal ajal asus Eestimaa ühe rikkaima majandi kolhoosikeskus. Eduard Vilde nimeline kolhoos, mis esimese kolhoosina Eestis läks 1960. aastal üle rahapalgale, hoolitses oma inimeste elujärje parandamise eest, ehitades vajalikke ühishooneid, kortermaju ja hõlbustades töökate kolhoosnike eramute ehitust. Majand jõudis oma lühikese eluea jooksul püstitada lausa kaks kontor-klubi, millest esimene valmis 1960. aastal ja teine 1989. aastal.

Roela sovhoos oli üle Eesti tuntud eesrindliku linnukasvatusmajandina. Tüüpprojekti järgi ehitatud sovhoosi klubihoone kõrval asetseb Roela sümboliks muutunud 1980. aastate lõpus valminud laululava, kus tänaseni süütatakse igal suvel jaanituli.

Laekveres asus nõukogude perioodil Rakvere rajooni suurim ühismajand. Kolhoosiaja lõpul valminud Laekvere sovhoosi keskushoonet on naljatledes nimetatud Virumaa viltuseima aknaga majaks. Ka seest on see postmodernistlik hoone täis arusaamatusi ja huvitavaid lahendusi.

Päeva lõpetame Sääse alevikus kunagise eduka Põdrangu linnukasvatuse sovhoosi territooriumil, mille mahajäetud hooned ja maalapp kajastavad justkui šokiteraapiana majandite äkilist lagunemist ning nõukogude projekti kiiret kokkuvarisemist.

Buss väljub Rahvusraamatukogu eest kell 9.00. Tagasi Tallinnas kell 18.00.

Sõidu hind koos lõunasöögiga Laekveres täiskasvanutele, sealhulgas tudengitele ja pensionäridele 28 eurot, õpilastele 18 eurot. Lapsed, kes koolis ei käi, tasuta.

Palume registreerida e-posti teel retked@looduseomnibuss.ee. Vajalik
täpne nimeline registreerimine. Info telefonil 5647 6297, Jaan Riis. Saadame kinnituse ja arve.

PALUME REGISTREERIDA ENNAST JUHUL KUI OLETE OMA SÕIDUSOOVIS KINDEL!

Looduse Omnibussi ettevõtmisi toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Jälgime nii bussisõidul kui ka retkel ohutusreegleid ja Terviseameti soovitusi.

Bussisõidul soovitame kasutada maski või salli. Bussis on olemas käte desinfitseerimisvahend.



______________________________________________________



Meie meeretkele sügisvärvides Kõrvemaal on veel vabu kohti.

Looduse Omnibuss Tallinn

Reede, 2.oktoober 2020

Reedel lubab kaunist ja päikselist ilma. Sõidame Kõrvemaale sügisvärve nautima ja külla Metsamesinik Ülo Lippale. Saame teada, millised on parimad meetaimed ja milline on hea mesi ning kuidas valmistatakse mõdu. Aegviidus ootab huvitav õhtu mesindustalus, mis jätkub pärast päikeseloojangut Nelijärvel.

Buss väljub Rahvusraamatukogu eest kell 16.45. Tagasi Tallinnas kell 22.15.

Sõidu hind koos mee ja meetoodete degusteerimisega täiskasvanutele, sealhulgas tudengitele ja pensionäridele 15 eurot, õpilastele 10 eurot. Lapsed, kes koolis ei käi, tasuta.

Palume registreerida e-posti teel retked@looduseomnibuss.ee. Vajalik
täpne nimeline registreerimine. Info telefonil 5647 6297, Jaan Riis. Saadame kinnituse.



Allikas: Looduse Omnibussi teated


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.