Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Koroonakriis pidurdas esimese poolaasta korterite järelmüügituru aktiivsust (2020-09-07 13:31:29)


Maa-ameti andmetel tehti
2020. aasta esimesel poolaastal korteriomanditega 9799 ostu-müügitehingut. Tehingute koguarv vähenes aastataguse ajaga võrreldes ligi 14% ja eelneva poolaastaga võrreldes viiendiku. Korteriomandi ruutmeetri mediaanhind jätkas kasvu ja kerkis 1490 euroni.

Tehingute koguväärtus oli I poolaastal ligi 785 miljonit eurot. Eelmise aasta sama ajaga võrreldes on rahalist kapitali kaasatud ligi 53 miljoni euro võrra vähem.

Maa-ameti kinnisvara hindamise osakonna peaspetsialist Johannes Nõupuu sõnul mõjutas korteriomandite tehinguaktiivsust ülemaailmne pandeemia ja märtsis kehtestatud eriolukord. "Eriolukorra ajal osteti küll eelnevalt broneeritud uusarendusi, kuid järelturg hangus mõneks ajaks, kuna seal pikemaid rahalisi eelkokkuleppeid tavapäraselt ei tehta," selgitas Nõupuu ning lisas, et selline trend kergitas tehingute koguarvus esmamüükide osatähtsust ja on ka üks põhjus, miks mediaanhind jätkas kasvu. "Võrreldes eelmise aasta sama ajaga kasvas ruutmeetri mediaanhind ligi 8 protsenti," tõi ta välja.

2020. aasta esimese kuue kuu jooksul müüdi 122 uut korterit rohkem kui eelmise aasta samal ajal, ent järelturutehingute arv oli 1593 võrra väiksem.

Tallinna korteritehingute mediaanhind jõudis esmakordselt üle 2000 euro piiri. 2020. aasta esimesel poolaastal oli Tallinna korteri ruutmeetri mediaanhind 2053 eurot. Aastataguse ajaga võrreldes on pealinna korteriomandite ruutmeetri mediaanhind tõusnud kümnendiku. Tallinna esmamüükide mediaanhind kasvas eelmise aasta sama ajaga võrreldes 13%.

Tartu linnas oli müüdud korteri ruutmeetri mediaanhind 1515 eurot ja Pärnu linnas 1345 eurot, mis on vastavalt 5,5% ja 6% kõrgem kui aasta tagasi samal ajal. Ida-Viru maakonnas oli ruutmeetri mediaanhind 212 eurot, mis on aastatagusest perioodist 3,5% kõrgem.

Põhjalikum ülevaade koos graafikutega SIIN.

Jooksvalt on võimalik statistikaga tutvuda kinnisvara hinnastatistika päringukeskkonnas http://www.maaamet.ee/kinnisvara/htraru/



Allikas: Maa-ameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.