Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Euroopa ühine põllumajanduspoliitika peab arvestama liikmesriikide juba saavutatud edusammudega (2020-07-22 08:56:38)

20. juulil toimunud Euroopa põllumajandus- ja kalandusnõukogu (AGRIFISH) istungi keskseteks teemadeks olid seekord ühise põllumajanduspoliitika reformipakett ja arvamuste vahetus "Talust taldrikule" strateegia osas.

Maaeluminister Arvo Aller toonitas oma sõnavõtus taaskord, et komisjoni soovitused ühise põllumajanduspoliitika osas peavad arvestama liikmesriikide poolt juba rakendatud meetmetega ja saavutatud edusammudega ning olema piisavalt paindlikud uute meetmete elluviimisel.

"Arutelul kõneks olnud ökokavade rakendamisel näiteks on oluline jätta nimekiri avatuks, et liikmesriigid saaksid rakendada sekkumisi oma vajadusest lähtuvalt, milleks Eesti puhul oleks happeliste põllumaade lupjamine," tõi välja Avo Aller.

"Toetuste arvestamise referentsaastana tuleks kasutada võimalikult hilist aastat, näiteks aastat 2018. Samas ei tohiks komisjoni soovitused tugineda vaid referentsaastaga seotud aritmeetilistele arvutustele, vaid liikmesriikide tulemusi tuleks võrrelda ka Euroopa Liidu keskmisega," märkis Aller oma sõnavõtus.

Euroopa rohelise kokkuleppe keskmesse asetatud "Talust taldrikule" strateegia peaks pikemas perspektiivis suunama inimeste tarbimisharjumusi, et reageerida positiivselt eurooplaste püüdlustele tervisliku, õiglase ja keskkonnasõbraliku toidu järele.

"Eesti on suure hulga mahetootjate tõttu sellel teel juba olnud keskmisest edukam, millega tuleb uute toetuste rakendamisel kindlasti arvestada. Suund on meil üks, aga vajadus täiendavate pingutuste järele erinev," ütles Eestit kohtumisel esindanud maaeluminister Aller.

Ambitsioonika "Talust taldrikule" strateegia eesmärkide suunas liikumisel ei tohi unustada, et ühisel põllumajanduspoliitikal (ÜPP) ja ühisel kalanduspoliitikal (ÜKP) on kestliku toidussüsteemi tagamise toetamise kõrval ka teised erieesmärgid ning arvestada tuleb ka kaasnevate sotsiaalmajanduslike aspektidega. "Kõige aluseks peab olema hästi läbi mõeldud ning liikmesriikide eripärasid arvestav ühine põllumajanduspoliitika," tõi minister Aller välja oma kõnes.

Eilsel ministrite kohtumisel anti ülevaade ka põllumajandusturgude olukorrast Euroopa Liidus ja kuulati ära uue eesistuja tegevusprogramm.

 

Allikas: Maaeluministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.