Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kaktusemahlad peidavad endas tervistavaid omadusi (2007-02-21 06:33:43)


Eestis on kaktusemahlade tervistavatest omadustest vähe räägitud ja vähesed ehk oskavad aimata, et kena toalill aknalaual ka imelisi raviomadusi peidab. Siiski on mõnedesse karastusjookidesse lisatud kaktusemahla ekstrakti, mis parandab seedeorganite tegevust ja tugevdab immuunsüsteemi.

 

Enam levinud on kaktusemahla, rahvasuus kaktusepiima tarvitamine. Toiduainete tehnoloogias kasutatakse sageli toitaineterikkaid kaktusevilju, mis sisaldavad palju A- ja B-grupi vitamiine.

 

Raviomadusi arvatakse enam olevat teise rühma kuuluvatel kaktustel ehk pealis- ja lehtkaktustel. Vanas-Egiptuses kasutati mitmetest kaktuseliikidest pressitud mahla näonahka puhastava ja noorendava vahendina, samuti põletushaavade korral. Suurde savinõusse peenestati lehtkaktuse lehed ja neile kallati peale vesi. Paljaste jalgadega sõtkuti lehed ühtlaseks massiks. Segu jäeti ööpäevaks jahedasse kohta seisma ja hommikuks oli see kasutusvalmis nii näomaski kui kompressina.

 

Enamik raviomadustega kaktusi pärineb Ameerika edelaosast, Mehhikost ja Lõuna-Aafrikast. Tuntumad on näiteks viigikaktused – suurim ja tähelepanuväärseim neist on suureviljaline viigikaktus – ja näsakaktused. Mõlema lehtedest pressitud rohekat mahla kasutatakse põletuste, haavandite ja mitmesuguste nahainfektsioonide raviks.

 

Väga mõrkja maitse tõttu näsakaktuse mahl seespidiseks tarvitamiseks ei sobi, küll aga parandavad näsakaktuse mahlast ja piiritusest valmistatud kompressid liigeste ja kõõluste elastsust. Näsakatuse ekstrakti kompressid aitavad väsinud silmadel puhata. Protseduuri on soovitav teha enne magamaminekut.

 

Viigikaktuse vili on kõrge toiteväärtusega, sisaldades rohkesti proteiini, kaltsiumi ja süsivesikuid. Mahla osakaal viljas sõltub suuresti sellest, millistes tingimustes taim on kasvanud. Suureviljaline viigikaktus eelistab kasvamiseks kuivemat õhku. Mida kuivem on toa õhk ja mida rohkem saab taim valgust, seda tõenäolisem, et viljad valmivad täielikult ja säilitavad oma loomulikud lõhna- ja maitseomadused.

 

Vanas-Egiptuses usuti, et viigikaktuse viljast pressitud mahl tõstab mehe viljakust, seetõttu olid mahl ja viljad tuntud kui kosutav armutoit.

 

Viigikaktuse mari sisaldab fermente, mis soodustavad silma võrkkesta arengut ja parandavad seedetrakti motoorikat. Süsivesikute kõrge osakaalu tõttu viljades ei soovitata marju süüa diabeetikutel ja neerupuudulikkuse all kannatavatel inimestel.

 

Maailmas on toiduainete tehnoloogias palju uusi suundi, mis levivad ühest riigist teise. Austraalias asutati näiteks 1999. aastal taimetoidurestorane, kus ühe einena pakuti viigikaktuse marjadest valmistatud püreed.

Allikas: ajaleht Virumaa Teataja 20.02.2007, Karin Hansson.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.