Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eestist võib saada Euroopa oluline ilmakeskus (2020-05-22 08:39:11)


Pärast arutelu otsustas Vabariigi Valitsus toetada Keskkonnaministeeriumi ettepanekut Eesti kandideerimiseks Euroopa Keskpika Ilmaennustuse Keskuse asukohamaaks. Loodav keskus tooks Eestisse juhtivad kaugseire spetsialistid ja teadlased ning ergutaks Eesti ettevõtlust ja tööjõuturgu.

Euroopa Keskpika Ilmaennustuse Keskus (edaspidi ECMWF) on välja kuulutanud hanke, et leida peamiselt kosmoseandmete ja muu seirega tegelevale keskusele asukoht Euroopa Liidu riigis. Loodav keskus tegeleks ELi rahastatavate teenuste (Copernicus, Euroopa horisont ja Digitaalne Euroopa jms) elluviimisega.

"Maineka valitsustevahelise organisatsiooni keskuse majutamine annaks Eestile kaalu välissuhetes nii Euroopa Liidus kui ka kogu maailmas," ütles keskkonnaminister Rene Kokk. "Oluline on ka, et keskus mõjutaks heas suunas ka Eesti ettevõtete tegevust ja tööjõuturgu. Keskusesse koonduks kuni 250 kõrgetasemelist spetsialisti ning see avaks Eesti teadlastele uusi koostöövõimalusi."

Eestis keskkonnaseirega tegeleva Keskkonnaagentuuri direktor Taimar Ala lisas: "See on kahtlemata ambitsioonikas plaan, pelgalt proovides on rohkem võita kui kõrvaltvaatajaks jäädes. Lisaks sellele, et keskusest saaks oma valdkonna tippkeskus, suurendame Eesti kui atraktiivse tööandja kuvandit, pakkudes kõrge kvalifikatsiooni- ja palgatasemega töökohti." Keskkonnaagentuuri direktor märkis, et keskuse Eestisse toomine aitaks elavdada ka kriisist räsitud turismi-, majutus- ja konverentsiteenuseid.

Eesti saab juba praegu edulugudena välja tuua selliste rahvusvaheliste organisatsioonide majutamise nagu EU-LISA ja NATO Küberkaitsekoostöö Keskus.

Hoonele tehtava kulu ja kaudse tarbimiselt/maksudest johtuva tulu põhjal on keskuse Eestisse toomise tasuvusaeg 3-5 aastat, mis on igati konkurentsivõimeline nii riigi- kui erasektori vaates.

Hankes osalemise huvi korral peab pakkuja riik 31. maiks edastama ECMWFile valitsuse kinnitatud kavatsuskirja. See ei kohusta veel pakkumist tegema, vaid lihtsalt kinnitab riigi huvi. Pakkumiste tähtaeg on 1. oktoober. Pakkumise koostamist koordineerib Keskkonnaagentuur.

ECMWF tegutseb nii teaduskeskuse kui 24/7toimiva operatiivteenistusena, mille põhiülesandeks on liikmesriikidele keskpikkade, kuni 10-päevaste numbriliste ilmaprognooside tagamine. Lisaks haldab ECMWF maailma suurimat meteoroloogiliste andmete arhiivi, teeb kliima järelanalüüse, võimaldab liikmesriikidel kasutada oma superarvutusressursse.

Loodav keskus tegeleks Euroopa Liidu rahastatavate tegevustega, nagu näiteks Copernicus, Euroopa horisont ja Digitaalne Euroopa. Copernicus on Euroopa Liidu Maa vaatlusprogramm, mis jälgib planeeti, kaitsmaks keskkonda ning tagamaks inimeste turvalisus. Copernicus on maailma kolmas suurim kosmoseandmete pakkuja. Peamised valdkonnad, millest programmi kasu lähtub on ekstreemsete ilmaolukordade prognoosimine, taastuvate energiaallikate haldamine ja põllumajandus.



Allikas: Keskkonnaministeeriumi ja Keskkonnaagentuuri pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.