Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaministeerium: kasutatud kaitsemaske ei tohi hooletult ära visata (2020-04-15 08:42:22)

Nüüd, mil üha enam inimesi kannab kaitsemaski, tuleb pingsalt meeles pidada, et kasutatud maskidesse ei tohi suhtuda hooletult. Ühekordsed maskid tuleb ära visata kinnisesse kilekotti pakendatuna, et need ei saaks võimalikku nakkust levitada.

"Maskibuumi puhkedes on üha enam näha, kuidas need lendavad pärast kasutamist poe kõrvale lahtisesse prügikasti või mis veel hullem -maske jäetakse ostukorvidesse ja visatakse hoolimatult kuhu iganes juhtub," kommenteeris keskkonnaministeeriumi asekantsler Kaupo Heinma. "On tõesti soovitus, et maskid ja kindad tuleb kohe ära visata, sest nii saab vältida võimaliku viiruse toomist autosse ja kodudesse. Aga seda tuleb teha normaalselt teiste inimeste ohutusele mõeldes."

Heinma rõhutas, et kui jätta kasutatud kraam vedelema, on see potentsiaalne nakkusoht näiteks nondele, kes prügikastist taarat või muud nende jaoks väärtuslikku otsivad. Samuti võivad kerged esemed lahtisest prügikastist tuulevõi lindude abiga lendu tõusta ning leida end tänavailt või loodusest. "Et seda vältida, tuleks poodi minnes võtta kaasa kilekott, kuhu oma kasutatud isikukaitsevahendid panna ning mille siis kinnisena ära visata saab," rõhutas Heinma.

Asekantsler paneb kõigile südamele ka seda, et kantud maske ei tohi ripakile jätta ka kodus, kus lapsed nendele hõlpsasti ligi võivad pääseda. "Mask ei ole mänguasi, vähemalt see mask mitte. Ka kodus tuleb kantud mask kohe kas ära visata või siis pessu panna," lisas Heinma.

TÄHTIS TEADA

Kui kasutan poes käies ühekordseid kindaid ja maski, siis kuhu ma need pärast poeskäiku viskan?

Avalikus ruumis olles (nt pärast toidupoe külastamist) soovitame kasutatud maski, kindad, taskuräti jms võimaliku nakkusohuga esemed sõlmida selleks kaasvavõetud eraldi kilekotti, et need ei ohustaks teisi. On poode, kus on selliste jäätmete tarvis eraldi prügikastid. Kui noid aga pole, siis tuleb kasutatud isikukaitsevahendid visata kilekotti suletult olmeprügi hulka.
• Kindlasti ei tohi panna oma kasutatud isikukaitsevahendeid prügikasti selliselt, et neile pääsevad lihtsasti juurde inimesed, kes prügikastist midagi otsivad ning kes võivad seeläbi võimaliku nakkusega kokku puutuda. Samuti ei tohi oma kasutatud isikukaitsevahendeid ega muid jäätmeid poe juurde ega loodusesse maha visata.

Kui kasutan isetehtud maski, siis kuhu too visata?

Ühekordse maski valmistamiseks on Tehnilise Järelevalve ja Tarbijakaitse Amet avaldanud spetsiaalse juhendi, mis on leitav SIIT .
• Kui on tegemist maskiga, mis kannatab korduvat kasutamist, siis juhendi järgi tuleb seda pesta pesumasinas vähemalt 60 kraadi juures.
• Kui soovite maski kohe pärast kasutamist ära visata, siis toimetage sellega nii: pange kilekotti, sulgege kott kindlalt ning visake segaolmejäätmetesse.
• Kui soovite maskist vabaneda pärast eriolukorda ehk ajal, mil nakkusoht on möödas, siis tuleb see visata tekstiilijäätmete hulka.



Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.