Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Piirikontroll ei tohi takistada toidukaupade vedu (2020-03-18 08:36:55)


Eesti ja teiste riikide otsused piirata koroonaviiruse leviku tõkestamiseks ajutiselt Schengeni sise- ja välispiiri ületamist ning taastada piirikontroll on juba põhjustanud esimesi tõrkeid kaubavahetuse normaalsel korraldamisel. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda rõhutab, et riigipiiri ületamisel tuleb tagada toidukaupa ja loomi vedavatele kaubaautodele sujuv eelisjärjekorras läbipääs. Kuigi ohtu Eesti inimeste toiduga varustamisel praegu ei ole, siis on suur oht Eesti toidutootjate majanduslikule jätkusuutlikkusele.

"Kui piirikontrolli eesmärgiks on takistada koroonaviiruse levikut ja kaitsta meie inimeste tervist, siis peaksidki piirikontrolli toimingud keskenduma inimeste tervise kontrollile. Valitsus on lubanud tagada vajaliku kauba- ning toorainetranspordi, kuid ettevõtetelt tulevad paraku juba murelikud teated, et kaubaautod on sunnitud piiridel väga pikalt ootama," ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

Sõrmuse sõnul on oht, et takistused kaubaveol hakkavad väga tõsiselt mõjutama kodumaist põllumajandus- ja toidutootmist. "Umbes kolmandik Eesti farmides toodetavast piimast viiakse igapäevaselt töötlemiseks Leedu ja Läti tööstustesse. Kui piimaautod mõistliku aja jooksul piirist üle ei pääse, siis jäävad lehmad lüpsmata," tõi ta näite tekkida võivast mustast stsenaariumist.

"Arvestades meie riigi geograafilist asukohta mõjutavad tõrked kaubavahetuses meie ettevõtjate käekäiku väga otseselt. Eelkõige piimasektoris, aga ka teistes valdkondades sõltume eluliselt ekspordist. Teisalt on vaja tagada sujuvad kaubatarned, et Eestisse jõuaksid tootmiseks vajalikud sisendid - väetised, taimekaitsevahendid, pakendid, söödalisandid, kütus jms," rõhutas Sõrmus.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda saatis täna Maaeluministeeriumile ettepanekud kuulutada toidutootmine ja töötlemine valitsuse tasandil oluliseks sektoriks, mille toimimise tagamine on valitsuse esmane prioriteet. Ettevõtete peamised mured on seotud kaubavahetuse toimimise ja tööjõu kättesaadavusega.

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja 17.03.2020 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.