Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Piimhappebakter ME-3 jõudis šokolaadi sisse (2020-03-06 09:11:10)


Foto: Chocolala


Piimhappebakter Lactobacillus fermentum ME-3 on Helluse piimatoodetes olnud eestlaste toidulaual juba 17 aastat ja 2014. aastast tarbitakse seda ka toidulisandina. Nüüd on see kasulik piimhappebakter ka šokolaadi sees. Uue toote tõi koostöös Tartu Ülikooli teadlastega märtsi alguses turule rahvusvaheliselt tunnustatud Eesti käsitööšokolaadi tootja Chocolala.

Piimhappebakteri ME-3 avastasid Tartu Ülikooli teadlased Marika Mikelsaare ja Mihkel Zilmeri juhtimisel 1995. aastal. Helluse kaubamärgi all on piimatootja Tere koostöös TÜ teadlastega loonud terve hulga ME-3 sisaldavaid tooteid. Kasuliku bakteriga toidulisandeid võib leida apteekidest USA-s, Austraalias, Prantsusmaal, Eestis ja mujalgi.

Tartu Ülikooli mikrobioloogid ja inimese biokeemikud on aga jätkanud uurimistööga, et välja selgitada, millistes toitudes võiks kasulik bakter veel toimida. Uurimise käigus jõuti šokolaadini.

"Šokolaadi koostise loomisel on arvestatud, et pikaajalisel ja mõõdukal tarbimisel oleks selle mõju tervisele hea ja see aitaks vähendada tervisriske," kommenteeris Tartu Ülikooli meditsiinilise biokeemia professor Mihkel Zilmer, lisades, et ME-3 sisaldavašokolaadi söömine eeldab siiski tervislikku eluviisi ja piisavat füüsilist koormust.

Esimene katse ME-3-šokolaadi toota tehti eelmise aasta lõpus, kui koostöös Chocolalaga nägi rahvusülikooli sajanda aastapäeva puhul ilmavalgust suveniirtoode.

Chocolala asutaja Kristi Lehtise sõnul sõltub toiduainetööstus väga palju inimeste eelistustest. Uuendusmeelne tootja peab arvestama, et tarbija soovib kogu aeg järjest tervislikumat ja kvaliteetsematšokolaadi. "Oleme õnnelikud, et koostöös Tartu Ülikooli ja tippteadlastega saame pakkuda tarbijale parimat," lisas Lehtis.

Piimhappebakter ME-3 on maailmas ainus bakter, millel on patenditud kaks kasulikku toimet: antimikroobne ja antioksüdantne.Eestis ja välisriikides tehtud teadusuuringutega on tõestatud, et ME-3 bakter

  • hoiab ja rikastab soolestiku mikrobiootat, suurendades kasulike bakterite hulka;
  • tõhustab seedimist;
  • hävitab seedetraktis kahjulikke baktereid;
  • kaitseb soolenakkuste tekitajate eest;
  • normaliseerib seedetrakti mikrobiaalset tasakaalu antibiootikumiravi ajal ja järel;
  • vähendab oksüdatiivset stressi kogu organismis;
  • langetab veres kolesteroolitaset ja kaitseb veresoonte lubjastumise vastu;
  • toetab atoopilise dermatiidi ravi, surudes põletikku alla.

Huvilised leiavad ME-3 piimhappebakteriga šokolaadi Chocolala kauplusest Tallinna vanalinnas ja veebipoest.

Allikas: TÜ pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
ansambel
Lingid

VÄETISEREGISTER
LINNUPELETUSPALL
TAIMEKAITSE-VAHENDID
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
VIINAMARJAD
TOALILLED
KOMPOST
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
KÖÖGIVILJAD
TOMAT KASVUHOONES
EESTI KARTULISORDID
TAIMEHAIGUSED
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
TAIMEVAHETUS
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.