Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartus toimus rahvusvaheline sordikaitse seminar (2020-03-06 08:52:26)

4. märtsil 2020. a. toimus Tartu V Spahotelli konverentsikeskuses rahvusvaheline sordikaitse seminar, kus kõneldi sordist, sordikaitsest ja selle kasulikkusest põllumajandustootjatele.

Seminari avakõnes rõhutas Maaeluministeeriumi asekantsler Toomas Kevvai seemne ja sordi olulisust põllumajandustootmises. "Selleks, et Eestis oleks jätkuvalt meie kliimatingimustesse sobivaid sorte, on välja töötatud sordiaretusprogramm aastateks 2020-2030, mis panustab Eesti põllumajandussektori konkurentsivõimelisuse tagamisele," sõnas Kevvai.

Euroopa Seemneassotsiatsiooni esindaja Szonja Csörgo andis seminaril ülevaate sordikaitse vajalikkusest. "Oma tarbeks toodetud seemne eest saadav tasu makstakse sordiaretajatele uute innovaatiliste sortide aretuseks. Uued sordid annavad kõrgema saagikuse, on haigus- ja seisukindlamad ning sobivad muutuvatesse kliimatingimustesse," ütles Csörgo oma ettekandes.

Eesti Seemneliidu tegevjuht Karen Rätsep selgitas sordikaitse süsteemi ülesehitust. Eestis kehtib alates Euroopa Liitu astumisest paralleelselt kaks sordikaitse süsteemi - Eesti sordikaitse ja ühenduse sordikaitse. Rätsepa sõnul on 25% Eesti sortidest kaitstud riikliku ja 75% Euroopa sordikaitse õigusega.

Lisaks Eesti Seemneliidule ja Euroopa Seemneassotsiatsioonile jagasid sordikaitse teemal mõtteid veel Leedu, Soome, Rootsi ja Ühenduse Sordiameti esindajad. Samuti anti päeva jooksul ülevaade taimekasvatusest, oma tarbeks toodetud seemne kasutamise põhimõtetest ja sordiandmete kogumisest. Päeva lõpus kirjeldasid enda kogemusi Eesti põllumajandustootjad.

Seminar toimus esimest korda Balti- ja Põhjamaades ning korraldati Maaeluministeeriumi, Ühenduse Sordiameti ja Põllumajandusameti koostöös.

Fotod: https://cloud.agri.ee/s/e8B2LibXZQTqSgN



Allikas: Maaeluministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.