Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kummigraanulitega kunstmuruväljakute keelustamisest on vara rääkida (2019-07-26 08:54:11)

Sel nädalal on Saksamaa ja Eesti väljaannetes kirjutatud sellest, et Euroopa Liidus keelatakse kunstmuruväljakud, sest need on keskkonnale ja inimorganismile kahjulikud. Kunstmuruväljakutes kasutatavad kummigraanulid lagunevad ja võivad muutuda looduskeskkonnale ohtlikuks mikroplastiks. Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse osakonna nõunik Mihkel Krusberg: "Vastavalt ringmajanduse põhimõtetele on oluline, et materjali hoitakse võimalikult kaua ringluses, kuid mitte ohutuse arvelt. Seetõttu on oluline tagada ohutu materjaliringlus, mida tahetaksegi hetkel uuringutega selgeks teha."

Eesti ootab Euroopa Kemikaaliameti seisukohta, kas piirangud on vajalikud või mitte. Euroopa Kemikaaliamet (ECHA) on terviseriske juba hinnanud, uurides kokkupuudet nii naha kaudu kui ka allaneelamisel ja sissehingamisel. Tulemused avaldati 2017. aasta veebruaris. ECHA järeldas, et graanulitega kokkupuutega kaasnes äärmisel juhul vaid väga väike risk. ECHA kokkuvõte on leitav siit: https://echa.europa.eu/et/hot-topics/granules-mulches-on-pitches-playgrounds. ECHA jätkab kasutatud rehvidest valmistatud kummigraanulite uurimist, pöörates tähelepanu sellele, kuidas need ained mõjutavad tervist ja keskkonda.

Praegu on ennatlik väita, et Euroopa Liit kavatseb keelata muruväljakud või siis nendes kummigraanulite kasutamise. Keskkonnaministeerium on seisukohal, et arvestades võimalikku kahjuliku mõju, tuleb leida parimad lahendused keskkonna ja inimese tervise kaitseks. Kui peale analüüse selgub, et midagi on vaja piirata, siis tuleb ka leida vastavad lahendused koostöös erasektoriga. Praegu pole põhjust mureks, et kummigraanulitega kunstmuruväljakud tuleb kiiresti asendada teistsuguste täitematerjalidega.



Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.