Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Esimesed nutikad liiklusmärgid Ülemistel avasid uudse tuleviku linna professuuri (2019-06-07 07:00:56)


"Professuuri raames muutub linnak omamoodi katsebaasiks, kus kogutakse, töödeldakse ja sünteesitakse andmeid kaasaegse linna toimimisest ning testitakse samas keskkonnas uudseid lahendusi parema keskkonna loomiseks, millest edukamaid saab skaleerida üle Tallinna ja kaugemalgi," märkis Pärnits, kelle sõnul on linnaku arendajad lubanud professuuri rahastada lähiaastatel ligi poole miljoni euroga.

"Tunnustan Ülemiste City idee looja Ülo Pärnitsa ettenägelikkust – Ülemiste City ongi juba tuleviku linn," ütles TalTechi rektor Jaak Aaviksoo. Ta selgitas, et tuleviku linn ei tähenda keskkonda, kus on palju tehnoloogilisi vahendeid, vaid kohta, kus on hea ja äge elada ning töötada. Tehnoloogilised lahendused peavad sellele vaid kaasa aitama.

"Erinevate erialade spetsialistide kokku toomisel on võimalik saavutada veelgi nutikamaid lahendusi nii arhitektuuris, ehituses, sisekliimas. Just selleks me superprofessorit otsimegi," selgitas Aaviksoo ning usub, et siin loodud innovatsiooni saab edasi kanda kaugemalegi.

Tallinna abilinnapea Aivar Riisalu ütles, et teadmine on see, mis maksab ning linn vajab tänapäevasel segaste sõnumite ajastul konkreetseid teadmisi, et ratsionaalseid ja faktidel põhinevaid otsuseid vastu võtta.

"Tallinna linna jaoks ongi hädavajalik koos Ülemiste City ja TalTechiga uude tuleviku linna professuuri panustada selleks, et meie tuleviku otsused põhineksid teadmistel mitte näiteks tujudel või ebausul," lisas Riisalu.

Ülemiste Citysse paigaldatavad neli Eesti esimest nutikat liiklusmärki disainis ja arendas Eesti ettevõte Bercman Technologies. Märgid on varustatud kaamerate ja sensoritega ning mõõdavad jalakäijate ja sõidukite liikumist ning ennustavad nende trajektoore. Tarkvara tuvastatud potentsiaalse ohuolukorral hakkab märk hoiatavalt vilkuma.

Liiklusmärkide sensorid ja kaamerad koguvad andmeid autode, jalakäijate ja jalgratturite arvu ja liiklustiheduse kohta ning ilmastiku, heitgaaside ja müra kohta. Teiste andmete seas edastatakse need tuleviku inna professuuris analüüsimiseks ja neid saab kasutada uute tuleviku linna lahenduste väljatöötamiseks.

TalTechi uus professuur hõlmab teadureid, teadusarenduse töörühma, doktorante ja magistrante, kes keskenduvad andmetöötlusele ja uuringutele, mille põhjal arendada lahendusi tuleviku töö- ja elukeskkondade loomiseks.

Projekti partnerid on Ülemiste City arendajad, TalTech ja Tallinna linn, tehnoloogiahiid Ericsson ja mitmed teised peamiselt Ülemiste Citys paiknevad erasektori ettevõtted.

Allikas: Pealinn.ee


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.