Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti viis kõrrevabaduse ja teised keskkonnaalgatused Kosovosse (2019-06-06 08:00:15)

5. juunil, maailma keskkonnapäeval kohtus keskkonnaministeeriumi delegatsioon Kosovos sealse keskkonnaministri ja ministeeriumi töötajatega. Visiidi fookuses olid põletavad jäätme- ja välisõhuteemad ning mõlema riigi keskkonnaprojektid.

Kosovo keskkonnaministri sõnul on sõjajärgses riigis keskkonnateemad olnud siiani teisejärgulised, kuid nüüd üha suurema tähelepanu all. "Peame Eestit oma suureks sõbraks ja eeskujuks paljudes asjades ning soovime õppida teie kogemustest ja edulugudest, et noid meilgi kasutusele võtta," ütles Kosovo keskkonnaminister Fatmir Matoshi.

Keskkonnaministeeriumi kantsler Meelis Münt tõi kohtumistel Kosovot eeskujuks möödunud aasta maailmakoristuspäeva kontekstis. Nimelt, Kosovos koristas 2018. aasta 15. septembril 10% rahvastikust. "Kosovo on auga välja teeninud tänavuse maailmakoristuse korraldaja koha ning olen kindel, et tuleb tolle vastutusrikka ülesandega ka suurepäraselt toime," ütles kantsler Münt.

Kuna tänavune keskkonnapäev keskendus õhukvaliteedile, siis jagasid Eesti ja Kosovo omavahel õhukvaliteedi mõõtmise võimalusi. "Kosovolased olid väga huvitatud meie Keskkonnauuringute Keskuse tehtavast õhukvaliteediuuringust ning sellest, et seda saavad inimesed reaalajas jälgida nii veebist kui ka linnas olevatelt ekraanidelt," ütles Münt ning lisas, et võõrustajad on samuti analoogsega alustanud, kuid soovivad arendada seda meie tasandile.

Samuti avaldas kosovolastele muljet meie pandipakendisüsteem. Seda on nad käinud juba varasemalt meie riigis uurimas ning soovivad edaspidi kaasata meie eksperte ja nende kogemusi Kosovos. "Eesti pandipakend on üleilmne edulugu, mida soovivad aluseks võtta oma riigis ka kosovolased. Aitame neid tolles hea meelega ning toome veel ühe riigi nende hulka, kus plastpudelil on väärtus," ütles keskkonnaministeeriumi asekantsler Kaupo Heinma.

Kohtumise teises pooles tutvustati teineteisele ka keskkonnakampaaniaid. Lisaks maailmakoristuspäevale tutvustasid eestlased Kosovo ministrile ka meie ministeeriumi ja haldusala hetkel aktuaalseid olevaid keskkonnaalgatusi, mis tekitasid võõrustajates suurt huvi. Nii näiteks räägiti eile Eestis tegevust alustanud Noorte Keskkonnanõukogust, RMK iga-aastastest metsaistutustalgutest, mis tänavu keskendusid Kliimakangelaste nime all kliimamuutustega võitlemisele ning meie muusikute kõrrevastasest kampaaniast.



Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.