Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Teadusajakirjas ilmusid metsade mikrobioloogilise kaardistamise tulemused (2019-05-17 08:53:48)

16. mail 2019. a. ilmus teadusajakirjas Nature Stanfordi ülikooli teadlaste juhtimisel ning Eesti Maaülikooli metsateadlaste kaasosalusel ülemaailmne uuring metsade ja mikroobide sümbiootilistest seostest.

Teadustööks kasutati 1,1 miljoni puistu püsiproovitüki andmeid kogu maailma metsadest ning selgitati seaduspärasusi nii bakterite, seente kui puude juurte sümbiooside vahel. Lähtekohaks oli sümbiooside uurimise pioneeri professor David Readi ideed. "Uuringuga näitasime, et erinevad sümbioosi tüübid alluvad selgelt reeglitele. Meie mudelid prognoosivad väga suuri muutusi maailma metsade seisundis. Need on muutused, mis mõjutavad kogu kliimat," rääkis artikli juhtiv autor, Standfordi ülikooli teadlane Brian Steidinger.

Uuringuks vajalikud andmed koguti rohkem kui 70 riigi teadlastelt tänu projektile Global Forest Biodiversity Initiative. Eesti Maaülikoolist osalesid uuringus professor Henn Korjus ning dotsendid Diana Laarmann ja Mait Lang. Eesti puistute andmed pärinesid metsa kasvukäigu püsiproovitükkide võrgustikust.

Artikkel "Climatic controls of decomposition drive the global biogeography of forest-tree symbioses" on täismahus loetav: https://www.nature.com/articles/s41586-019-1128-0.



Allikas: Eesti Maaülikooli pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.