Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartu linn kutsub elanikke geenidoonoriks hakkama (2018-10-19 08:10:13)


2018. aasta aprillikuus käivitus sotsiaalministeeriumi algatusel suur riiklik projekt, mille raames on võimalik koguda sel aastal Eesti Geenivaramusse täiendavalt veel kuni 100 000 uut geenidoonorit. Tartu linn kutsub kõiki tartlasi samuti projektis osalema.


Tartu linnapea Urmas Klaas sõnas, et riigi algatatud 100 000 uue geenidoonori initsiatiiv on üks nendest lennukatest projektidest, millega Eesti paistab maailmakaardil uhkelt silma. "See on oluline samm ennetava meditsiini suunas, mis võimaldab tulevikus pakkuda meie inimestele paremat ja õigeaegset ravi. Iga tartlane saab selle eesmärgi täitumisele kaasa aidata olles geenidoonoriks," lisas Klaas.

Toetamaks Geenivaramu projekti koguda 100 000 inimese geeniandmed, toimus ka Tartu Linnavalitsuses doonoripäev, kus käis verd loovutamas 108 doonorit.

Geenidoonoriks võivad saada kõik Eesti elanikud alates 18. eluaastast, eelduseks on informeeritud nõusoleku vormi allkirjastamine ja vereproovi loovutamine (6 ml veeniverd), vereproove kogutakse lisaks haiglate ja SYNLABi laboritele üle-Eesti veel Tartus näiteks Lõunakeskuse ja Tartu Kaubamaja Apothekas (äripäevadel kell 16-19, laupäeviti kell 11-15) ning AHHAA keskuses laupäeviti kell 12-16. Kaasa tuleb võtta ID-kaart.

Kõikidele uutele liitujatele koostatakse personaalsed geenikaardid, mille põhjal töötatakse edaspidi välja geneetiliste riskide raportid ning luua võimalused nende kättesaadavaks tegemiseks läbi meditsiinisüsteemi.

Geenivaramuga saab liituda veel aasta lõpuni või kuni 100 000 proovi täitumiseni. Tänaseks on oma nõusoleku projektiga liitumiseks allkirjastanud juba üle 71 000 inimese, kellest 57 000 on loovutanud ka vereproovi.

Liitumine on lihtne ja inimestele tasuta. Loe rohkem: www.geenidoonor.ee

Allikas: Tartu uudised


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.