Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eelmisel aastal tuvastati toiduainetööstuses Salmonellat varasemast vähem (2018-05-24 07:54:54)


Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) uuris 2017. aastal zoonooside seire raames Salmonella suhtes 994 proovi, neist 9 osutusid Salmonella-positiivseks, mis on pea poole vähem kui 2016. aastal.

Salmonella proove võeti värskest sea-, veise- ja linnulihast tapamajades ja lihalõikusettevõtetes.

Lisaks uuris VTA möödunud aastal kampülobakteri esinemist linnulihas linnutapamajades. 2017. aastal uuritud proovidest oli üks proov kampülobakteri suhtes positiivne. Sama tulemus oli ka aastal 2016.

VTA uuris möödunud aastal ka Yersinia enterocolitica esinemist sealihas ning võttis selleks kokku 250 proovi, millest 4 olid positiivsed.

Toidu kaudu levivad zoonoosid ehk loomadelt inimestele edasikanduvad haigused võivad põhjustada inimestele tõsiseid terviseprobleeme ning majanduslikku kahju toiduainetetööstusele. Zoonoosidest on Eestis inimeste hulgas enim levinud kampülobakterenteriit, millele järgneb salmonelloos. Seetõttu kogub VTA igal aastal andmeid Campylobacter spp. ja Salmonella spp. esinemise kohta loomse päritoluga toidus.

Salmonellad on looduses laialt levinud mikroorganismid, mis esinevad tapaloomade seedetraktis, aga ka linnumunades, pastöriseerimata piimas ja mujal loomsetes ning mitteloomset päritolu toiduainetes. Yersinia enterocolitica on leitav mitmetelt imetajatelt ja lindudelt ning on väga oluline inimeste gastroenteriidi põhjustaja.

Zoonooside seire raames võetud proovide positiivsete leidude korral parandasid ettevõtted tapamajades tapahügieeni, et välistada edaspidi rümpade saastumist, selgitasid välja ettevõtte saastumise ulatuse, selle allikad ja levikuteed ning ka loomade päritolufarmid rakendasid vajalikke meetmeid.

Allikas: Veterinaar- ja Toiduameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.