Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tallinna Botaanikaaed kutsub näitusele “Säntpooliad” (2018-05-15 09:42:38)








17.-20. maini toimub Tallinna Botaanikaaias näitus säntpooliate ehk varjukannikeste ehk aafrika kannikeste sõpradele.

Säntpoolia (Saintpaulia) perekonda gesneerialiste (Gesneriaceae) sugukonda kuulub viimastel andmetel 20 liiki taimi Ida-Aafrikas. Looduslikult kasvavad säntpooliad Tansaanias Usambara mägedes ja Keenia lõunaosa kaljudel ning rannikumetsa sammaldunud kividel. Esimest säntpooliat kirjeldati aastal 1893, nii et tänavu on selles mõttes väike juubel - 125 aastat tagasi. Taime teaduslik nimetus on antud parun Walter von Saint Paul-Illaire (1860-1910) auks, kes selle taime Tansaanias loodusest avastas.

Säntpoolia sortide rohkus on üllatavalt suur ja mitmekesine, aretatud on enam kui 2000 sorti. Tuntakse liht- ja täidisõielisi, tähtja õiega, kurruliste ja roheliste kroonlehtedega sorte. Kõige ebatavalisemad on halli või kollase õiega säntpooliad. Kõige väiksemad kannikesed kasvavad vaid 6cm ja kõige suuremad umbkaudu 60cm kõrguseks. Säntpooliaid müüakse maailmas mitu miljonit taime aastas ‒ enam kui 25 miljoni USA dollari väärtuses.

Säntpooliate kõrval tutvustatakse näitusel ka teisi gesneerialisi nagu kaljuhepik (Petrocosmea), sinningia (Sinningia), sipelgalill (Codonanthe), leitselill (Achimenes), punahuul (Aeschynanthus), sinilehter (Streptocarpus), vasklehik (Episcia), urnõis (Nematanthus), õnnekann (Chirita) ja teised. Näitus, mida saabutakse külastama ka Soomest, Rootsist, Venemaalt ja mujalt, valmib juba üheksandat korda koostöös erakollektsionääridega, kes on valmis nõu andma ja vastama kõikidele küsimustele. Säntpooliate klubi kohta leiab rohkem infot www.senpolia.eu ja www.facebook.com/senpolia.eu/.

Näituse ajal müüakse säntpooliate haruldasi sorte, juurdunud lehepistikuid, neile sobilikku mulda ja eriväetist. Samuti on võimalik vaadata filmi gesneerialistest. Näituse esimesel päeval valitakse välja kõige ilusam säntpoolia.

Säntpooliate näitus on avatud botaanikaaia konverentsisaalis vaid neli päeva,

N-P, kell 11.00-18.00 (piletimüük kuni 17.00). Sissepääs tavahinnaga.

Allikas: Tallinna Botaanikaaia 15.05.2018 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.