Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaamet pakub lahenduse Paluküla hiiemäega seotud vaidlusele (2018-04-24 12:43:25)


Paluküla hiiemägi. Foto: Marit Kivisild

Keskkonnaamet plaanib Paluküla hiiemäega seotud väärtuste kaitseks moodustada Kõnnumaa maastikukaitsealale Hiiemäe sihtkaitsevööndi.

Kohalike vaidlused Raplamaal Kõnnumaa maastikukaitsealal asuva Paluküla hiiemäe kaitsmise teemal on kestnud aastaid. Ühelt poolt näevad kohalikud elanikud hiiemäge kui olulist puhke- ja sportimisala, kus peaks olema lubatud spordiürituste korraldamine ja spordikeskuse rajamine, teisalt on maausulised seisukohal, et ajalooline looduslik pühapaik peaks olema täiesti puutumatu.

"Keskkonnaamet peab oluliseks, et lisaks Kõnnumaa maastikukaitseala loodus- ja maastikuliste väärtuste kaitsele jõuaks kokkuleppele ja ühisele arusaamale ka erinevad huvigrupid ning seetõttu olemegi püüdnud kaitsekorra muutmisel arvestada kõigi osapoolte seisukohti, et Kõnnumaa kaitseväärtused oleksid hoitud ja samas säiliks võimalus harrastada sporti sealsetel matkaradadel," lausus Riina Kotter, Keskkonnaameti kaitse planeerimise büroo juhtivspetsialist.

Kuna Kõnnumaa maastikukaitseala kaitsekord on muutmisel, täiendas Keskkonnaamet kaitse-eeskirja eelnõud ja plaanib hiiemäe väärtuste kaitseks moodustada Hiiemäe sihtkaitsevööndit, mille eesmärgiks on kaitsta nii maastikulisi väärtusi ja looduskooslusi kui ka Paluküla hiiemäge kui ajaloolis-kultuurilist objekti. Uue kaitsekorraga ei lubata pinnase- või ehitustöid, mis kahjustavad pinnavormi ja maastikuilmet, samuti ei lubata majandada hiiemäel kasvavat metsa. Endiselt on aga spordisõprade rõõmuks võimalik kasutada ja korras hoida olemasolevaid matka- ja suusaradu ning korraldada radadel spordivõistlusi.

Alates 2015. aastast on toimunud kaitsekorra muutmisega seoses mitmeid avalikke arutelusid. Keskkonnaamet on teemat arutanud nii kohaliku omavalitsuse, Muinsuskaitseameti ja teiste riigiasutuste kui ka maausuliste kohalike esindajatega.

"Kaitsekorra koostamisel on arvestatud kõigi osapoolte seisukohti ja ettepanekuid ning püütud leida kompromisse. Tänan kõiki, kes on oma arvamust avaldanud ja aidanud ühiselt leida parimat lahendust, erilised tänud Kehtna Vallavalitsusele, Muinsuskaitseametile ja Paluküla Hiiemäe Hoiu Seltsingule," lausus Riina Kotter.

Keskkonnaamet saadab parandustega kaitse-eeskirja eelnõu kõigile huvigruppidele tutvumiseks. Täpsemalt saab kaitse-eeskirja kohta lugeda Keskkonnaameti kodulehelt.


Allikas: Keskkonnaameti 24.04.2018 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.