Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Põllumajandus on ja jääb ka tulevikus maaelu oluliseks nurgakiviks (2018-04-10 08:21:01)


Täna, 10. aprillil kell 13 toimub Türi Kultuurikeskuses põllumajanduse suurkogu 2018 "Unistades suurelt - Eesti põllumajanduse visioon aastani 2030", kus põllumehed ja toidutootjad arutlevad põllumajanduse ja maaelu tuleviku üle. Enne kiireid kevadisi põllutöid on hea vaadata tulevikku ja üheskoos mõelda, kuhu tahame eeloleva kümnendi jooksul Eesti põllumajanduses jõuda.

"Põllumajandustootjad on toidutarneahelas toiduainetööstuste ja jaekaubanduse kõrval kõige nõrgemal positsioonil ning selline olukord peab kahtlemata muutuma. Seetõttu arvan, et tulevikus peab riskijuhtimine olema kohustuslik osa iga põllumehe äristrateegias. EPKK põllumajanduse suurkogul on sel aastal fookuses tulevikuplaanide seadmine ja suured unistused. Seega saame üheskoos arutleda, kuidas Eesti põllumajandust, toidutootmist ja maaelu arendada, millised on meie tugevused ja konkurentsieelised ning mida peame tegema, et soovitud tulemusteni jõuda," rõhutas suurkogul Eesti põllumajanduspoliitika tulevikku tutvustav maaeluminister Tarmo Tamm.

"Hiljutises OECD raportis Eesti põllumajanduse kohta tõdetakse, et Eesti põllumajandussektori senine edu väljendub eelkõige farmide tootlikkuse kasvus ilma keskkonda liigselt koormamata. See on osutunud võimalikuks tänu kasutamata maaressursi tootmisse võtmisel, haritud spetsialistide ja töötajate olemasolule, aga ka investeeringuid toetavatele poliitikatele ning ligipääsule EL-i suurele siseturule," selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

Sõrmuse sõnul võiks tulevikus senisest suuremat tähelepanu pöörata kohalikul ressursil põhinevate biomajanduse väärtusahelate väljaarendamisele nii toidu-, taastuvenergeetika- kui teistes tootmisvaldkondades. Meil on olemas kaasaegse tehnoloogiaga farmid, kus suudetakse toota kvaliteetset toorainet. OECD on aga kitsaskohana toonud välja, et Eesti toidutööstuse konkurentsivõime vajab olulist parandamist ja ühist strateegiat tarneahela osalistega. Oluline on eksporditurgude mitmekesistamine, keskkonna kvaliteedil põhineva kuvandi loomine ja investeeringute jätkamine keskkonnasõbralikesse ning innovaatilistesse lahendustesse.

Tulevikuväljakutseks on seegi, kuidas tootlikkuse kasvu jätkata, säilitades seejuures ettevõtete struktuuri mitmekesisuse. Põllumajanduslik tegevus peab senisest rohkem olema suunatud innovatsioonile keskkonnahoidu ja jätkusuutlikkust silmas pidades. Toime tuleb tulla ka maapiirkondades väheneva rahvastiku tõttu halveneva tööjõu kättesaadavusega.

Põllumajanduse suurkogu 2018 päevakava:

13.00 - 13.10 - Suurkogu avamine - EPKK juhatuse liige Vahur Tõnissoo

13.10 - 13.15 - Raul Rebase videotervitus

13.15 - 13.45 - Eesti põllumajanduspoliitika tulevik -maaeluminister Tarmo Tamm

13.45 - 14.15 - Eesti põllumajanduse visioon aastani 2030 - MEM kantsler Illar Lemetti

14.20 - 15.00 - Unistades suurelt - kirjanik Valdur Mikita

15.00 - 15.30 - Kohvipaus

Eesti põllumajanduse, toidutootmise, maamajanduse ja metsanduse visioon aastani 2030:

15.35 - 15.50 - Põllumajandus - EPKK põllumajanduse grupi esimees Tõnu Post

15.55 - 16.10 - Toidutööstus - EPKK töötleva tööstuse grupi esimees Valdis Noppel

16.15 - 16.30 - Maamajandus - EPKK maamajanduse grupi esimees Sivar Irval

16.35 - 16.50 - Metsandus - EPKK metsanduse grupi esimees Kalle Põld

16.50 - 17.00 - Suurkogu kokkuvõte - OÜ Crocus peremees Andres Oopkaup

17.00 - Suurkogu lõpp

Allikas: Maaeluministeeriumi, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja 10.04.2018 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.